Русия предлага Су-35 на Турция, след изхвърлянето й от F-35

169 прочитания

Русия обяви официално, че е готова да продаде на Турция своите суперманеврени изтребители Су-35, ако страната потърси заместител на F-35, след като беше изгонена от международната програма, пише турското издание Daily Sabah. Това обяви шефът на руският индустриален конгломерат Ростек на 18 юли. По думите на Сергей Чемезов, ако „турските ни колеги изявят желание, ние сме готови да преговаряме за доставки на Су-35 за страната.“

Руското предложение идва само ден, след като Пентагонът обяви, че отстранява Турция от програмата за стелт-изтребителя от пето поколение F-35, след като Анкара получи първата доставка на поръчаните от Русия ПВО ракетни комплекси С-400. Външното министерство в Анкара призова Вашингтон да преосмисли решението, което би нанесло непоправими вреди върху двустранните отношения.

Част от втората доставка на китайските Су-35

Част от втората доставка на китайските Су-35

Су-35 е свръхзвуков изтребител от четвърто поколение, който е усъвършенствата версия на Су-27. Едноместният суперманеврен изтребител беше активно използван по време на руската кампания в Сирия. Руските ВВС разполагат със 78 самолета от този тип, доставяни от 2014 година. През ноември 2018 Русия финализира доставката на 24 многоцелеви изтребителя Су-35 на Китай на стойност $2.5 милиарда. Индонезия също направи поръчка за 11 самолета от типа, доставките на които започват тази година.

снимки: wikimedia.commons

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed е оптимист за 2019
Следваща публикация
Пентагонът извади Турция от програмата F-35
169 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лъжичка от първа класа

Авиокомпаниите имат нов проблем: кражбите на възглавничките в първа класа, които им носят високи разходи.…

Wizz съди Ryanair за марката Buzz

Европейските low-cost гиганти Wizz Air и Ryanair влязоха в открит конфликт около авиокомпанията Buzz, дъщерно…
Меню