Тежка катастрофа с E190 на Aeromexico без жертви /Видео/

164 прочитания

Пътнически самолет Ембраер Е-190 на авиокомпания Aeromexico Connect със 103 души на борда катастрофира при излитане от летище в град Дуранго за вътрешен полет до Мексико Сити с номер 2431. Самолетът едва се отлепя от земята в много тежки метеорологични условия със силен дъжд, когато пада в края на полосата и малко след това възниква пожар.

Оцеляват всичките 99 пътници и 4 души екипаж, като 49 от тях са приети в болница с леки и средни наранявания. Сред по-сериозно пострадалите са и пилотите на самолета. Малко след евакуацията самолетът /регистрация: XA-GAL/ е почти напълно унищожен от обхваналите го пламъци. Един от пътниците е заснел излитането и последващата драматична ситуация:

Малко преди излитането в района на летището има ниска купесто-дъждовна облачност, която е предпоставка за силни срезове на вятъра, включително и опасни вертикални такива. Предполага се, че именно това е водещото обстоятелство във веригата от фактори, довела до инцидента.

Самолетът пристига от Мексико Сити 28 по-рано от часа по разписание и около 45 мин по-късно е на пистата за излитане по обратния маршрут. 12 минути по-рано над летището започва гръмотевична буря, като температурата спада от 28 до 20 градуса в рамките на половин час.

Aeromexico Connect, Embraer E-190, XA-GAL

Aeromexico Connect, Embraer E-190, XA-GAL

Самолетът успява да се издигне във въздуха на няколко десетки метра над пистата, но рязко губи височина след като е засегнат мощен нисходящ срез на вятъра. В резултат лявото крило удря земята в ляво от пистата, а в резултат от удара и последвалото плъзгане се откъсват и двата двигателя. Самолетът спира на около 380 метра след прага на полосата и на 320 метра от бетонирата й част с леко ляво отклонение от осевата линия. Общата дължина на писта 03 на летището в Дуранго от 2 900 метра.

Мястото на катастрофата и разположението на останките от самолета спрямо прага на пистата на летището в Дуранго. (Снимка: KEVIN ALCANTAR/AFP/Getty Images)

Мястото на катастрофата и разположението на останките от самолета спрямо прага на пистата на летището в Дуранго. (Снимка: KEVIN ALCANTAR/AFP/Getty Images)

plane-mexico-epa-jpo-180731_hpEmbed_4x3_992

Мексиканските власти разследват инцидента съвместно с експерти от Ембраер.

Това е едва трети инцидент със самолет от серията E-Jets на Ембраер. Единствените фатални катастрофи са с Е-190 на Henan Airlines в Китай през 2010, когато самолетът излиза от пистата при кацане, и тази през 2013 с Е-190 на мозамбикската авиокомпания LAM, когато машината е умишлено ударена в земята от един от членовете на екипажа.

Към момента летят около 1400 произведени самолета от сериите E-Jet.

снимки: Mexico Transport Safety Bureau & Aviation Safety Network

Свързани теми

Предишна публикация
Двете Америки изостават с LCC
Следваща публикация
MH370: 4 години по-късно отговори няма
164 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Брансън поиска помощ за Virgin Atlantic

Собственикът на авиокомпаниите от групата Virgin, Ричард Брансън каза, че авиокомпаниите му във Великобритания и Австралия…

Airbus пуска втората Beluga XL

Новото поколение грамадни самолети, който ще транспортира авиочасти в европейската мрежа на производителя до края…

Нова фатална катастрофа с Thunderbirds

Една от водещите световни демонстрационни групи, американските „Буревестници“, е приземена за неопределено време, сред поредна…

Jeju Air си поръча 40 737 MAX

Най-голямата лоукост авиокомпания в Южна Корея направи твърда поръчка за 40 боинга 737 MAX с…
Меню