Ryanair с първа твърда поръчка за MAX

189 прочитания


Ryanair поръча още 75 самолета Boeing 737 MAX, което повишава доверието във възстановения за полети в САЩ самолет.

Това е първата поръчка след като американската Федерална авиационна агенция /FAA/ прекрати 20-месечната забрана за летене на МАХ.

Поръчката на лоукост авиокомпанията е твърда и по каталожна цена е за 9,4 милиарда щатски долара. Обичайните намаления са до 50%, но според Ройтерс Ryanair очаква да получи намаление от над две трети от цената.

Ryanair избра отново 737 8-200, по-големия от серията 737-8, заради допълнителните седалки и подобрената енергийна ефективност и екологични параметри, съобщи Boeing.

Поръчката ще бъде произведена специално за Ryanair, т-нар. „Версия Ryanair“ с още 8 места, каза в интервю за Блумбърг Майкъл О’Лийри.

Ryanair е стартовата авиокомпания за 737-8. Първата му поръчка бе за 100 самолета с опция за още 100 в края на 2014. След това през 2017г направи твърда поръчка за още 10 и за още 25 през 2018г.

Първият МАХ ще бъде доставен през пролетта. О’Лийри иска да получи 25-30 самолета до лятото.

IAG миналата година подписа писмо за намерения за 200 МАХ, но още не е финализирал сделката, още повече че през май обяви, че отлага доставките на 68 боинга и ербъса.

„Щом намалее вирусът, което вероятно ще стане през 2021 с разпространението на ваксините, с помощта на този енергийно ефективен самолет Ryanair и нашите партньорски летища в Европа ще възстановят полетите и графиците, които бяха изгубени. Ще помогнат на европейските страни и младите хора да се върнат отново на работа в градовете и на почивка на европейските плажове и в ски курортите“, каза Майкъл О’Лийри.

По данни на EASA в Европа има симулатори за MAX /FFS/ в Кроули, Великобритания, в Истанбул, Турция и в Исландия. Ryanair има 3 симулатора за МАХ в базата си в Станстед.

Свързани теми

Предишна публикация
easyJet ще таксува и за кабинни багажници
Следваща публикация
Rolls-Royce може да се върне при тяснофюзелажните самолети
189 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плановете на Ryanair за Lauda Motion

Както може би сте разбрали, Ryaniar придоби контролния пакет в новата нискоразходна авиокомпания на авиационния…

Wizz Air остава №1 в Румъния

Авиационният пазар в Румъния е един от най-динамичните и бързо развиващи се в Европа. Бързият…

Air France-KLM поръчва 160 самолета

Френско-нидерландската група търси оферта от Airbus и Boeing за най-голямата поръчка в историята си за…
Меню