easyJet отлага 24 поръчки за А320neo

27 прочитания
Британският нискоразходен превозвач easyJet, който все още е втори по големина в Европа обяви, че отлага за неопределено време доставките на 24 поръчани самолета A320neo от Еърбъс, заради корона-кризата.

Самолетите трябваше да бъдат доставени в следващите 2 години, като превозвачът иска да ги забави до между 2025 и 2027-а. Авиокомпанията е договорила и допълнителни гъвкави условия по договорите си с Еърбъс за доставка на нови самолети. easyJet не очаква търсенето на самолетни билети да се възстанови до нивата от преди кризата поне до 2023-а. През май превозвачът обяви съкращения на 4 500 работни места или 30% от служителите.

Междувременно акциите на авиокомпанията поскъпнаха със 7% след обявяване на решението за отлагане на доставките. easyJet беше подложена на засилен натиск от създателя на компания и един от основните й акционери, Стелиос Хаджийоану да се откаже изцяло от доставките на нови самолети, но повечето акционери подкрепиха мениджмънта в решението му да забави доставките.

Новата сделка позволява на Изи да канселира доставките на още до 7 самолета в периода 2022 – 2026, както и да се възползва от възможността за промяна на слотовете си за доставка.

Свързани теми

Предишна публикация
Jetstar Pacific става Pacific Airlines
Следваща публикация
Lufthansa Technik тества дълготраен вируцид за самолетни кабини
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

A330-800 полетя за първи път

Новият и най-малък член на семейството А330neo реализира първия си полет, с което стартира и…

Lufthansa поръча още neo

Lufthansa поръча самолети за близо $1 милиард. Германската компания обяви поръчка за три А320 за…

Icelandair изкупува лоукоста WOW Air

Icelandair Group обяви, че изкупува исландската нискоразходна авиокомпания WOW Air. Заедно двете авиокомпании ще държат…
Меню