easyJet отлага 24 поръчки за А320neo

8 прочитания
Британският нискоразходен превозвач easyJet, който все още е втори по големина в Европа обяви, че отлага за неопределено време доставките на 24 поръчани самолета A320neo от Еърбъс, заради корона-кризата.

Самолетите трябваше да бъдат доставени в следващите 2 години, като превозвачът иска да ги забави до между 2025 и 2027-а. Авиокомпанията е договорила и допълнителни гъвкави условия по договорите си с Еърбъс за доставка на нови самолети. easyJet не очаква търсенето на самолетни билети да се възстанови до нивата от преди кризата поне до 2023-а. През май превозвачът обяви съкращения на 4 500 работни места или 30% от служителите.

Междувременно акциите на авиокомпанията поскъпнаха със 7% след обявяване на решението за отлагане на доставките. easyJet беше подложена на засилен натиск от създателя на компания и един от основните й акционери, Стелиос Хаджийоану да се откаже изцяло от доставките на нови самолети, но повечето акционери подкрепиха мениджмънта в решението му да забави доставките.

Новата сделка позволява на Изи да канселира доставките на още до 7 самолета в периода 2022 – 2026, както и да се възползва от възможността за промяна на слотовете си за доставка.

Свързани теми

Предишна публикация
Jetstar Pacific става Pacific Airlines
Следваща публикация
Lauda няма да затваря базата във Виена
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Да докажеш, че си бил на борда

Френски съд обяви онлайн чекирането за недостатъчно доказателство за присъствие на борда на самолета. Решението…

CryoSat 2 стана на 10г

На 8 април казваме честит рожден ден на сателита CryoSat-2 на Европейската космическа агенция (ESA)…
Меню