Boeing подновява доставките на 787

95 прочитания

FAA разреши доставките, спрени за две години

Boeing се очаква да поднови доставките на 787 Дриймлайнър от 10 август след почти 2-годишно прекъсване. След като Федералната авиационна агенция (FAA) даде разрешение на производителя, първият самолет ще бъде доставен на American Airlines от завода в Северен Чалрстън, Южна Каролина, съобщи говорителят на АА. Машината ще бъде 47-а на American от този модел.

American Airlines 787 Dreamliner (PRNewsfoto/Boein)

FAA съобщи, че Boeing e направил „необходимите промени, за да осигури изпълнението на всички сертификационни стандарти за 787“.

Самолетът, който използва композитна конструкция стана обект на проверки по редица елементи, включително как са свързани секциите на фюзелажа. Въпросите обаче не бяха разглеждани като риск за безопасността и авиокомпаниите можеха да продължават да летят със своите Дриймлайнери.

От края на 2020г обаче доставките на нови самолети от този модел бяха спрени и повече от година нито един клиент не получаваше доставки.

American е поръчал над 40. Във Фарнбъро най-големият клиент на 787, лизингодателят AerCap добави 5 към флота си от 120.

AerCap 787 Dreamliner. Снимка: Boeing

Общо 47 са клиентите на този модел по света и поръчките са повече от 700. По време на пандемията Дриймлайнерите бяха най-използваните широкофюзелажни самолети поради ефективността и капацитета си.

Снимка: Boeing

Дриймлайнерите са важен източник на приходи за Боинг, защото по-голямата част от цената се плаща при доставка, макар че производителят трябваше да компенсира клиентите за забавянето. Компанията обяви по-рано тази година, че проблемите със 787, включително спадът в производството ще му струва 5,5 милиарда щатски долара.

Снимка: Boeing

Боинг отчете петмесечно дъно на доставките на самолети през юли с едва 26 предадени на клиентите за месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият Airbus A220 за България Еър влиза в производство
Следваща публикация
Малък самолет се разби в Бургаско
95 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню