Франция стартира Архангелите

19 прочитания

Военният министър на Франция Флоранс Парли обяви на 18 ноември 2019 старта на програмата Archange за разузнавателни самолети ново поколение.

Три фалкона 8Х на Dassault Aviation са снабдени с „универсални възможности за електронна война”.

Френското правителството обяви по време на авиосалона в Бурже, че смята да купи трите самолета и очаква доставките им да започнат от 2025г.

Модифицираните Falcon 8X ще са оборудвани със SIGINT – системата за събиране на данни от сигнали и с CUGE /универсални възможности за водене на електронна война/ на Thales, която може едновременна да засича радио- и радарни сигнали. Данните се обработват с изкуствен интелект.

Falcon8X на авиосалона в дубай 2019. Снимка: Dassault Aviation

Falcon8X на авиосалона в дубай 2019. Снимка: Dassault Aviation

Още миналата година Франция реши да смени двата си стари Transall C-160G Gabriel, които се използват в електронния ескадрон 45 в базата Еврьо-Фовил западно от Париж от 1989г.

Dassaul и основният им партньор в електрониката Thales обсъждат от 10 години новата платформа за събиране на сигнали SIGINT, базирана на сериите Фалкон. Програмата Archange /Архангелът, фр./ е част от програмата на френската армия 2019-2025г, която трябва да осигури увеличение до 2% от БВП на военните разходи на Париж.

Програмата предвижда 198 милиарда евро разходи за отбрана за 2019-2023 и общо 295 милиарда евро за 2019-2015.

 

 

Свързани теми

Предишна публикация
НАТО дава $1 милиард на Boeing за ъпгрейд на AWACS
Следваща публикация
SAAB показа GlobalEye в Дубай
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Flybe се бори за оцеляване

Британската авиокомпания съобщи на служителите си, че работи за осигуряване на свежи пари. ДОПЪЛНЕНА: 14…

Нова фатална катастрофа с Thunderbirds

Една от водещите световни демонстрационни групи, американските „Буревестници“, е приземена за неопределено време, сред поредна…
Меню