САЩ вдигна на 15% митата за Airbus

23 прочитания

Вносните мита за самолетите на Airbus в САЩ от 18 март се увеличават от 10% и стават 15%. В понеделник Тръмп каза, че е готов да преговаря за търговски договор с ЕС.

САЩ обяви в петък, че ще повиши митата на 15% от 18 март след доклад на американския търговски представител. Митата бяха 10% от октомври, когато правителството на САЩ реши да въведе ограниченията за вноса на европейски стоки за 7,5 милиарда щатски долара.

Първоначално мярката беше в отговор на субсидиите, получавани от европейския аерокосмически производител като „несъвместими” с правилата на Световната търговска организация и заради вредите, които нанася на САЩ.

Но президентът Доналд Тръмп ги използва и като инструмент за преговорите, които се готви да започне с ЕС.

Airbus има силно присъствие в САЩ, включващо завод за А320 и А220 в Мобайл, Алабама. През октомври компанията обяви, че 40% от доставките за производството на самолети идват от компании от САЩ.

Мерките, които се отнасят за самолети, произведени в Европа означават, че частите, доставяни в Мобайл за сглобяване ще бъдат освободени от допълнителните мита.

Авиокомпаниите от САЩ като Delta Airlines и JetBlue ще получат част от доставките си от Мобайл, но повечето самолети на Airbus се правят в европейските заводи на компанията – Тулуза и Хамбург. Не е ясно какъв ефект ще имат тези мита върху авиокомпаниите и за хората, които пътуват.

Свързани теми

Предишна публикация
EASA, FAA сертифицираха A330-800
Следваща публикация
Airbus увеличи дела си в A220 до 75%
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus залага на Китай за R&D

Airbus избра южния китайски град Шънджън, провинция Гуандонг за своя център за иновации в Китай.…
Меню