САЩ вдигна на 15% митата за Airbus

8 прочитания

Вносните мита за самолетите на Airbus в САЩ от 18 март се увеличават от 10% и стават 15%. В понеделник Тръмп каза, че е готов да преговаря за търговски договор с ЕС.

САЩ обяви в петък, че ще повиши митата на 15% от 18 март след доклад на американския търговски представител. Митата бяха 10% от октомври, когато правителството на САЩ реши да въведе ограниченията за вноса на европейски стоки за 7,5 милиарда щатски долара.

Първоначално мярката беше в отговор на субсидиите, получавани от европейския аерокосмически производител като „несъвместими” с правилата на Световната търговска организация и заради вредите, които нанася на САЩ.

Но президентът Доналд Тръмп ги използва и като инструмент за преговорите, които се готви да започне с ЕС.

Airbus има силно присъствие в САЩ, включващо завод за А320 и А220 в Мобайл, Алабама. През октомври компанията обяви, че 40% от доставките за производството на самолети идват от компании от САЩ.

Мерките, които се отнасят за самолети, произведени в Европа означават, че частите, доставяни в Мобайл за сглобяване ще бъдат освободени от допълнителните мита.

Авиокомпаниите от САЩ като Delta Airlines и JetBlue ще получат част от доставките си от Мобайл, но повечето самолети на Airbus се правят в европейските заводи на компанията – Тулуза и Хамбург. Не е ясно какъв ефект ще имат тези мита върху авиокомпаниите и за хората, които пътуват.

Свързани теми

Предишна публикация
EASA, FAA сертифицираха A330-800
Следваща публикация
Airbus увеличи дела си в A220 до 75%
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair си оставя вратичка за Airbus

Седмиците след Великденската ваканция ще са решаващи за летния график според Райънер. Лоукост авиокомпанията има…

Да дремнеш на борда

Airbus работи със Zodiac Aerospace по проект за оборудване с истински легла в товарното отделение…
Меню