Нидерландия въвежда 7,45 евро такса на билет

57 прочитания

От 1 януари 2021 всеки пътник, който излита от летище в Нидерландия ще плаща по още 7,45 евро, съобщи Министерството на финансите на 13 ноември 2020г.

Страната обоснова новия данък за гражданската авиация с поставените климатични цели и с факта, че в момента международните полети, за разлика от колите, влаковете и автобусите, не се облагат.

Снимка: летище Схипхол

Нидерландия обаче няма да въвежда подобна такса за карго полетите, защото превозвачите тогава ще изберат да кацат в съседни страни и летищата Схипхол и Маастрихт-Аахен ще пострадат, пише Министерството.

Новата такса за пътническите полети е компенсация за пропуснатите приходи. Трансферните пътници ще бъдат освободени от нея.

Новината предизвика бурна реакция от международни организации в авиацията.

„Въвеждането на такса за пътниците на авиокомпаниите в Нидерландия през най-тежката криза в историята на авиацията ще се отрази на работните места и възстановяването, не и на емисиите СО2. Правителството би трябвало вместо това да се насочи към подкрепа за авиокомпаниите да намалят емисиите си СО2 чрез устойчиви горива и нови технологии“, обяви IATA.

„Шокирани сме и разтревожени от плановете за налагане на нова такса върху самолетните билети в най-тежката криза в авиоисторията. Средствата не подкрепят декарбонизацията и ще влязат директно в общия бюджет“, заяви A4E.

ЕК смята да предложи общоевропейска такса в авиотранспорта през второто тримесечие на 2021г.

Снимка: летище Схипхол

От 6,43 милиона пътници през октомври 2019, Амстердам Схипхол посрещна само 1,14 милиона през октомври тази година, което е 84% спад.

Карго полетите обаче се увеличиха с 60% за октомври за година, обяви летището.

За ноември пътническият трафик се очаква да остане под още натиск заради ограниченията за пътуване. Летището очаква 370-610 дневни полета и 16000-38000 пътници на ден.

Снимка: летище Схипхол

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus спира производството в Германия и САЩ
Следваща публикация
Шефът на FAA ще пилотира Boeing 737 MAX
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Adria Airways спря полетите

Словенската Adria Airways прекрати всички полети, считано от вечерта на 23 септември. Превозвачът твърди, че…

Lufthansa приземява 150 самолета

Германската авиокомпания Lufthansa обяви, че спира 150 от общо 770 самолета в групата, заради „извънредни…
Меню