FAA разследва производството на Boeing 787

128 прочитания

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е стартирала разследване около проблемите в производството на Boeing 787. Това съобщава Flightglobal.

“FAA разследва проблемите в производството на някои авиолайнери Boeing 787. В контакт сме с компанията Boeing. Все още е твърде рано да се спекулира за същността или обхвата на евентуална директива за летателна годност”, съобщават от FAA.

През август, от Boeing разпоредиха осем новопроизведени 787 да бъдат спрени от полети, поради два „определени проблема с производството”.

Според Wall Street Journal, които цитират вътрешен доклад на FAA, обект на разследването са евентуални пропуски в качествения контрол в линията за крайно сглобяване в Чарлстън, Южна Каролина. Проблемите се състоят в свързването на задните секции на фюзелажа, както и в произведените от Boeing вложки.

Предполага се, че проблемите се ограничават до Boeing 787 произведени в Чарлстън през 2019 г., но явно Boeing прави проверки на всички налични самолети от типа.

Boeing са заявили за Flightglobal, че са открили проблеми при някои самолети, които са свързани с нестандартни вложки и недостатъчно гладка повърхност на фюзелажа. Самолетостроителят е уточнил, че при сглобяването на фюзелажа може да се допусне използването на нестандартни по размер вложки или не достатъчно гладка повърхност, като по отделно, тези проблеми не са съществени. Ако обаче се комбинират на едно място, може да възникнат проблеми, тъй като конструкцията там няма да издържи разчетеното претоварване.

„Веднага се свързахме с компаниите, които оперират осемте засегнати самолети, за да ги информираме за проблемите и тези авиолайнери са временно извадени от нормална експлоатация, за да могат да бъдат ремонтирани”, казват още от Boeing.

Единствено от японския оператор ANA са потвърдили за Flightglobal, че при тях има самолет временно свален от полети заради въпросните конструктивни проблеми. Касае се за Boeing 787-10 с регистрация JA901A и сериен номер MSN 62685. Машината е била предадена на оператора през юни 2019 г.

Историята за свалените от полети, поради конструктивни проблеми, Boeing 787 бе съобщена за първи път в края на август от изданието The Air Current.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing призна за още проблеми в производството на 787
Следваща публикация
ЕК иска координация, не индивидуални ограничения при пътуване
128 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню