Италианската Blue Panorama прекратява дейността си

86 прочитания

Италианският нискоразходен превозвач Blue Panorama (BV) прекратява дейността си, заради последствията от Covid-19 кризата и глобалната пандемия, съобщи Италианската агенция за гражданска авиация /ENAC/.

Решението на превозвача дойде, като последствие от предприетите от ENAC проверки и действия по прекратяване на сертификата за летателен оператор на Blue Panorama, които започнаха на 22 октомври 2021. Проверките пък бяха инициирани, заради открити пропуски във финансовата отчетност на превозвача, които не са се отразили по никакъв начин върху безопасността на полетите.

В съобщението на ENAC се призовават пътниците на авиокомпанията, които вече са закупили билети за бъдещи полети, да се свържат с Blue Panorama за последващи стъпки по тяхната промяна или овъзмездяване.

Boeing 767-300 на Blue Panorama на летище Фиумичино в Рим

За Blue Panorama

Авиокомпанията е базирана на летище Фиумичино в Рим и оперира редовни и чартърни полети по редица вътрешни и международни линии със самолети от семействата Боинг 737 и Боинг 767. Тя притежава и марката Executive Blue, под която оперират специални чартърни полети в изцяло бизнес-класова конфигурация.

Blue Panorama е основана през 1998 в Рим от Франко Пекки, като през 2002-а става член на IATA. През 2021 Алиталия заяви интерес от сливане с BV и друг италиански нискоразходен превозвач, Wind Jet (IV). По-късно националния превозвач, който вече е закрит, се отказа от идеята.

А330-200 на Luke Air в скандална за италианския дизайн ливрея на летището в Неапол

В края на 2019-а Blue Panorama обяви, че се ребрандира на Luke Air, като показа нова и много шарена синьо-жълта ливрея на един новопридобит Airbus A330-200, с който трябваше да даде началото на обновяване на флота от широкофюзелажните Боинг 767. Този самолет така и не се издигна много пъти от земята и все още е паркиран на летище Каподичино в Неапол.

Свързани теми

Предишна публикация
ITA Airways влиза в SkyTeam
Следваща публикация
Берлин и Венеция посрещнаха първия А220 на Air France
86 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Great Dane Airlines банкрутира

Малката регионална авиокомпания Great Dane Airlines подаде документи за обявяване на фалит и прекрати всички…

Qatar купи 49% от Meridiana

Qatar Airways вече неприкрито се подиграва с конкурента си Etihad и контролираната от него Alitalia.…
Меню