Италианската Blue Panorama прекратява дейността си

88 прочитания

Италианският нискоразходен превозвач Blue Panorama (BV) прекратява дейността си, заради последствията от Covid-19 кризата и глобалната пандемия, съобщи Италианската агенция за гражданска авиация /ENAC/.

Решението на превозвача дойде, като последствие от предприетите от ENAC проверки и действия по прекратяване на сертификата за летателен оператор на Blue Panorama, които започнаха на 22 октомври 2021. Проверките пък бяха инициирани, заради открити пропуски във финансовата отчетност на превозвача, които не са се отразили по никакъв начин върху безопасността на полетите.

В съобщението на ENAC се призовават пътниците на авиокомпанията, които вече са закупили билети за бъдещи полети, да се свържат с Blue Panorama за последващи стъпки по тяхната промяна или овъзмездяване.

Boeing 767-300 на Blue Panorama на летище Фиумичино в Рим

За Blue Panorama

Авиокомпанията е базирана на летище Фиумичино в Рим и оперира редовни и чартърни полети по редица вътрешни и международни линии със самолети от семействата Боинг 737 и Боинг 767. Тя притежава и марката Executive Blue, под която оперират специални чартърни полети в изцяло бизнес-класова конфигурация.

Blue Panorama е основана през 1998 в Рим от Франко Пекки, като през 2002-а става член на IATA. През 2021 Алиталия заяви интерес от сливане с BV и друг италиански нискоразходен превозвач, Wind Jet (IV). По-късно националния превозвач, който вече е закрит, се отказа от идеята.

А330-200 на Luke Air в скандална за италианския дизайн ливрея на летището в Неапол

В края на 2019-а Blue Panorama обяви, че се ребрандира на Luke Air, като показа нова и много шарена синьо-жълта ливрея на един новопридобит Airbus A330-200, с който трябваше да даде началото на обновяване на флота от широкофюзелажните Боинг 767. Този самолет така и не се издигна много пъти от земята и все още е паркиран на летище Каподичино в Неапол.

Свързани теми

Предишна публикация
Берлин и Венеция посрещнаха първия А220 на Air France
Следваща публикация
ITA Airways влиза в SkyTeam
88 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

И Monarch Airlines е пред банкрут

Петата по големина авиокомпания във Великобритания, Monarch Airlines е пред колапс, съобщават британски медии и…
Меню