Много авиокомпании вероятно ще фалират до края на май

26 прочитания

Според една от най-големите консултантски групи в областта на авиацията, CAPA, много авиокомпании вероятно ще фалират още до края на май 2020, заради разрушителния ефект от пандемията от #COVID19.

Според базираната в Австралия група, този мрачен сценарий може да бъде облекчен само с решителната намеса на правителствата и цялата индустрия.

Авиокомпаниите се вече притиснати в ъгъла от разпространението на вируса, а много от тях започнаха да отписват маршрути и директно да уволняват служители. SAS и Air Baltic са сред първите големи национални превозвачи, които обявиха че напълно прекратяват операциите си. Много други приземиха огромна част от самолетите си, а летящите такива са полупразни.

Според CAPA, дори в момента много авиокомпании са в технически банкрут, най-малкото защото при липсата на приходи не могат да обслужват дълговете си. Отказаните билети са многократно повече от новите резервации, докато правителствата продължават да налагат все по-ограничаващи мерки върху пътуванията.

Търсенето пресъхва по безпрецедентно бърз начин и не се виждат никакви индикации за скорошна нормализация. Агенцията предупреждава, че положението може да вземе много жертви в бизнеса, дори и след държавна намеса.

CAPA предупреждава за риска от поставянето на националните интереси над международното сътрудничество, тъй като липсата на координация води до протекционизъм и все по-ограничена конкуренция.

Според CAPA, големите превозвачи в САЩ, Европа, Китай и Близкия изток вероятно ще преживеят кризата, благодарение на държавни помощи и допълнително финансиране от акционерите.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетите в Европа намаляха наполовина през март
Следваща публикация
SAS съкращава 90% от служителите
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа на Ан-24 в Сибир

Пътнически Ан-24 на авиокомпания Ангара се разби при аварийно кацане в Бурятия, Сибир на 27…

Latecoere мина под американски флаг

Френският производител на самолетно оборудване, Latecoere, наследник на легендарната Aeropostale, мина под американски флаг, съобщиха…

S7 Technics ще обслужва Boeing 737 Max

Новосибирската компания Сибир Техник, който работи под бранда S7 Technics стана първия руски оператор, одобрен…
Меню