Много авиокомпании вероятно ще фалират до края на май

26 прочитания

Според една от най-големите консултантски групи в областта на авиацията, CAPA, много авиокомпании вероятно ще фалират още до края на май 2020, заради разрушителния ефект от пандемията от #COVID19.

Според базираната в Австралия група, този мрачен сценарий може да бъде облекчен само с решителната намеса на правителствата и цялата индустрия.

Авиокомпаниите се вече притиснати в ъгъла от разпространението на вируса, а много от тях започнаха да отписват маршрути и директно да уволняват служители. SAS и Air Baltic са сред първите големи национални превозвачи, които обявиха че напълно прекратяват операциите си. Много други приземиха огромна част от самолетите си, а летящите такива са полупразни.

Според CAPA, дори в момента много авиокомпании са в технически банкрут, най-малкото защото при липсата на приходи не могат да обслужват дълговете си. Отказаните билети са многократно повече от новите резервации, докато правителствата продължават да налагат все по-ограничаващи мерки върху пътуванията.

Търсенето пресъхва по безпрецедентно бърз начин и не се виждат никакви индикации за скорошна нормализация. Агенцията предупреждава, че положението може да вземе много жертви в бизнеса, дори и след държавна намеса.

CAPA предупреждава за риска от поставянето на националните интереси над международното сътрудничество, тъй като липсата на координация води до протекционизъм и все по-ограничена конкуренция.

Според CAPA, големите превозвачи в САЩ, Европа, Китай и Близкия изток вероятно ще преживеят кризата, благодарение на държавни помощи и допълнително финансиране от акционерите.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетите в Европа намаляха наполовина през март
Следваща публикация
SAS съкращава 90% от служителите
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню