Как ще ме обезщетят авиокомпаниите заради COVID19

259 прочитания

В тези турбулентни времена на пандемия, когато много държави обявиха извънредно положение, затвориха границите и летищата си, и ограничиха максимално пътуванията, авиокомпаниите бяха поставени в ъгъла и принудени спешно да въведат много по-гъвкава политика за пътниците, които искат да отложат или отменят пътуванията си, макар и временно.

Какво трябва да знаете, ако сте сред тези, които трябваше да пътуват непосредствено преди обявяването на мерките или след въвеждането им, както в Европа, така и по света – опитахме се да съберем на едно място наличната информация от авиокомпаниите от средата до края на март, като ще я обновяваме периодично при промени.

Подреждането на авиокомпаниите е по азбучен ред по континенти:
* последна редакция 30 март 2020, 17:00UTC

Европа

Aegean/Olympic

Гръцката авиокомпания преустанови всички международни полети от 26 март, но продължава да изпълнява част от вътрешните си полети до ключови острови чрез подразделението си Olympic Airlines. Превозвачът предлага възстановяване на сумите за анулираните резервации под формата на ваучер за бъдещо пътуване на идентична стойност с възможност за пътуване до 12 месеца след датата на издаване.  Предлага се и безплатна промяна на резервации, направени до 27 март 2020 за полети на авиокомпанията до 27 март 2021 включително. Резервациите могат да се променят неограничен брой пъти до 30 април 2020 на сайта на авиокомпанията.

Aer Lingus

Националният превозвач на Ирландия променя безплатно съществуващи и нови резервации, валидни за пътувания между 6 март и 30 май 2020. Промените са валидни само за директните и онлайн резервации към авиокомпанията, но не и тези през агенти. Ер Лингъс продължава да лети между Ирландия и Великобритания, някои дестинации в Европа и САЩ. Промени и повече информация от сайта на авиокомпанията.

Air France

Всички резервации за периода до 31 май могат да се променят безплатно – дата на пътуване и имена на пътник, но до 30 септември 2020. Новата дата на пътуване трябва да е не по-късно от 30 ноември 2020. Прилага се правилото за добавяне на разликата в цената. За отменените полети по избор се изплаща пълна компенсация. Ер Франс отмени 80% от полетите си до края на април. Още информация от сайта на Ер Франс.

Air Serbia

Сръбският национален превозвач прекрати всички полети на 19 март за неопределено време.  Авиокомпанията предлага безплатна анулация на резервация срещу ваучер за пътуване с бъдещ полет на Ер Сърбия и 10% кредит от оригиналната стойност за билета, валидни 12 месеца от датата на издаване.
Възможно е и парично възстановяване на стойността на билет, но само при определени специални условия, които могат да бъдат дискутирани с кол-центъра на компанията. Още информация на сайта на Еър Сърбия.

Alitalia

Пътниците могат да модифицират резервациите си безплатно до 31 май 2020. За закупени билети до 3 априли пътуване между 23 февруари и 31 май 2020 важи безплатна промяна на датата на пътуването до 31 декември 2020 или връщане на сумата под формата на ваучер за нов билет, валиден 1 година. За отменените полети се изплаща пълна компенсация. Алиталия продължава да изпълнява малък на брой редовни полети по вътрешни линии между Рим, Венеция, Неапол и Палермо, както и международни от Рим до няколко дестинации в Европа. Още информация от сайта на Алиталия.

Austrian Airlines

Австрийските авиолинии бяха сред първите, които прекратиха напълно полетите си на 18 март 2020. Отменени са всички полети до 19 април 2020 включително. Засегнатите пътници могат да избират между обезщетение с ваучер за бъдещо пътуване или премаршрутиране с друга авиокомпания, ако това е възможно. Промените са безплатни.
Всички билети за полети до 30 април 2020, закупени преди 19 април 2020 могат да бъдат променени безплатно до 31 август 2020 с нова дата за пътуване с начало не по-късно от 30 април 2021. Пътниците, които променят резервацията си с нова дата до 31 декември 2020 получават автоматичен кредит от EUR 50 към това или следващо пътуване. Още информация на сайта на Austrian.

British Airways

Отменят се всички такси за промени на резервации за полети до 31 май 2020 включително. Пътниците могат да отменят пътуването срещу кредит за нов билет на същата цена. Новият полет може да се заяви в рамките на 12 месеца от първоначалната дата на пътуване. Към 25 март са отменени над 75% от полетите на авиокомпанията. Още информация от сайта на Бритиш Еъруейс.

Bulgaria Air

Всеки пътник с анулиран полет или такъв, който поради въведени временни ограничения от властите не може да осъществи планираното си пътуване, попадащо в периода на официалната забрана за пътуване, може да остави своя билет с отворени дати до края на годината, както и да избере нова директна дестинация от портфолиото на авиокомпанията, до която би искал да пътува. Въвежда се и възможност пътник да преотстъпи самолетния си билет на друг, желаещ да пътува.

Паралелно с това всеки, който иска да препланира полета си или да преотстъпи билета си на друг, ще получи и възможност да избере безплатно една услуга от портфолиото на авиокомпaнията – upgrade до бизнес класа, превоз на 1 допълнителен бр. регистриран багаж до 23 кг, избор на седалка с повече пространство, превоз на домашни любимци или на непридружени деца.

Ако пътник по анулиран полет или такъв, който поради въведените временни  ограничения  от властите не е могъл да реализира пътуването си,  желае да резервира нови дати за пътуването си и в същото време да направи резервация за друг пасажер, на същия полет, то цената на самолетния билет гарантирано от авиокомпанията няма да надвишава цената на билета на пътника по анулирания полет.

България Ер отмени всички полети до Италия до 18 април, до Испания до 31 март, до Израел до 30 март, до Москва до 30 април, до Кипър до 3 април.

Останалите полети се изпълняват с намалени честоти, включително до Варна 1 път дневно. Още информация на сайта на България Ер.

EasyJet

Лоу-кост превозвачът позволява на пътниците си да направят еднократна безплатна промяна на съществуваща или нова резервация. Не са поставени ограничения в сроковете, но вероятно и това ще стане скоро. Изиджет приземи 95% от флота си и от 26 март изпълнява само специални полети за репатриране на британски граждани. Още информация от сайта на Изи.

El Al

Израелският национален превозвач преустанови всички полети от 26 март до 4 април включително, като обяви, че ще работи само с Министерството на външните работи по евентуално организиране на полети за репатриране на израелски граждани. Над 8000 служители са изпратени в неплатен отпуск. Отменят се всички такси за промяна и анулиране на резервации, с изключение на доплащането до цената на новия билет за всички международни резервации до 30 април 2020 включително, а за Пекин и Хонг Конг до 5 май 2020. Новите дати на пътуване могат да бъдат в срок до 30 април 2021. Още информация на сайта на Ел Ал.

Iberia

Пътниците могат да променят безплатно резервации, направени преди 11 март и валидни за пътуване между 1 март и 30 април 2020 до всяка дестинация срещу кредит за нов билет на същата цена. Кредитът е валиден за пътуване до 31 декември 2020, но има и някои блокирани дати. Купените онлайн билети могат да бъдат променени тук. Иберия отмени над 80% от полетите си, но продължава да лети до някои дестинации в Европа. Още информация на сайта на Иберия.

KLM

Нидерландската национална авиокомпания отмени таксите за промени на резервация за всички билети без ограничение в датите на пътуване. Пътниците могат да променят резервациите или да поискат кредит за пътуване на оригиналната цена без допълнителни такси – валидно е само доплащането на разлика в цената. За всички отменени полети се изплащат 100% компенсации. KLM продължава да изпълнява около 15% от полетите си по дестинации в Европа до държави, които не са затворили границите си. Още информация от сайта на KLM.

LOT

Полското правителство удължи срока на извънредното положение в страната и забраната за въздушни превози до 11 април 2020. Резервациите за отменени полети, направени не по-късно от 13 март 2020 за пътувания между 13 и 28 март или до 24 март за пътувания от 29 март до 11 април 2020 могат да бъдат променени безплатно, но при определени условия, описани на сайта на авиокомпанията.
ЛОТ предлага и възможност за промяна на дестинацията на билета, както и за пълно връщане на платената сума, но също под условия, описани тук.

Lufthansa

Всички съществуващи резервации могат да бъдат променени без такса до 31 август, като новото пътуване трябва да е до 31 декември 2020. Приложимо е доплащане на разликата в цената за новия билет, но пътниците получават намаление в размер на EUR 50 при промяна на резервацията при определени условия. Луфтханза отмени около 85% от полетите си и въведе нови правила за дистанциране на пътниците на борда на самолетите, които все още летят. Изпълняват се силно ограничен брой вътрешни полети и полети до Европейски дестинации. Още информация на сайта на Луфтханза.

Norwegian

Норвежкият лоу-кост превозвач приземи 90% от самолетите си и предлага безплатна промяна за пътниците със засегнати резервации. Компанията ще стимула всички, които искат да анулират билетите си да го направят чрез CashPoints – т.е. кредити за нов билет, като ще им добави 20% повече точки безплатно за използване в рамките на 12 месеца от анулирания полет.
При безплатните промени по евтините тарифи на авиокомпанията, новият полет трябва да бъде осъществен най-късно до 30 ноември 2020. При промяна на дестинацията, възможностите са само вътрешен срещу вътрешен полет и международен срещу международен.
Повече информация на сайта на Норуиджън.

Ryanair

На 24 март Райънер обяви, че отменя всички полети през април и май 2020 и предложи самолетите си на европейските правителства за изпълнение на спасителни полети по репатриране на техни граждани или превоз на медицинско оборудване и консумативи. Пътниците с отменени полети или такива с променени условия и дати ще получат email и SMS от авиокомпанията с опция за получаване на пълно обезщетение, безплатна промяна на дата или безплатна промяна на маршрут. Още информация на сайта на Райънер.

SAS

Пътниците с отменени полети могат да получат 100% обезщетение. Тези с билети за пътуване до 31 март и чийто полети след тази дата не са били отменени могат да получат ваучер за пътуване на същата стойност, ако искат да се откажат от резервацията си. SAS приземи целият си флот още на 18 март. Още информация от сайта на SAS.

Turkish Airlines

Търкиш отмени всичките си международни полети от 27 март първоначално до 17 април. От 29 април се изпълняват само вътрешни полети до Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon и Van. Всички останали вътрешни полети са отменени до 17 април. От 28 април пътуващите по вътрешни линии трябва да имат и специално разрешително, издадено от местните власти.
Безплатна промяна на всички резервации по международни полети, направени на или преди 20 март 2020 с неограничен период на пътуване. Нов билет трябва да бъде заявен до 31 декември 2020 с период на пътуване до 28 февруари 2021. Още информация на сайта на Търкиш Еърлайнс.

Virgin Atlantic

Върджин отмени таксите за промяна на резервациите за всички билети, резервирани преди 4 март и за пътуване между 1 март и 30 април 2020. Можете да промените безплатно датата на пътуване между 9 март и 30 септември 2020. За резервации, направени в периода 1 -31 март, полетите могат да се променят с дати от 2 март до 30 септември 2020. Върджин продължава да изпълнява около 10% от трансатлантическите си полети между Великобритания и САЩ. Още информация от сайта на Върджин Атлантик.

Wizzair

Политиката на Уизер е да се свързва директно с пътниците си по имейл или с смс, ако имат резервация за отменен полет в периода от 15 март до 30 април. Авиокомпанията предлага безплатна промяна на датите на резервация за засегнатите полети и всички резервации с дата на пътуване до 30 март. Уизеър продължава да изпълнява около 25% от редовните си полети между държави, в които няма пълно затваряне на граници. Още информация от сайта на Уиз.

Азия и Австралия/Океания

All Nippon Airways

ANA предлага безплатна отмяна на резервация и пълно обезщетение или еднократна безплатна промяна на дата за полетите между Япония, Китай, Южна Корея и градовете в Северна Италия за пътуванията до 30 април 2020. Пътниците трябва да резервират нова дата до 30 юни 2020. Още информация от сайта на ANA.

Cathay Pacific

Хонг-конгската авиокомпания предлага безплатна промяна на дата на билет, безплатна промяна на дестинация и безплатна анулация на билет и връщане на сумата. Валидна за билети, купени на или преди 23 мартза пътуване до 31 май 2020 с промяна на датите не по-късно от 31 декември 2020. Още от сайта на Катай Пасифик.

Emirates

Политиката на дубайския превозвач се промени неколкократно през последните седмици на март и предизвика объркване сред пътниците. Авиокомпанията приземи почти целият си флот от А380 от над 110 самолета и отмени над 60% от полетите. От 24 март са отменени 99% от пътническите полети и на пътниците с отменени полети се предлага кредит за пътуване на същата стойност. Ваучерите са валидни за срок от 1 година от оригиналната дата на пътуването. Още информация от сайта на Емирейтс.

Etihad

Авиокомпанията отмени всички полети от 24 март за период от 2 седмици. Пътниците с отменени полети трябва да попълнят онлайн формуляр за получаване на кредит за пътуване. Всички пътници с резервации до 30 юни 2020 могат да се възползват от еднократна безплатна промяна на датата на пътуването. Кредитния ваучер е за пътуване на същата цена и трябва да се използва до 30 септември 2020 с възможност за дата на пътуване до 30 април 2021. Още информация на сайта на Етихад.

Qantas/Jetstar

Австралия затвори границите си и националния превозвач Кантас и дъщерната лоу-кост компания Джетстар отмениха всички международни полети най-рано до 31 май 2020. Всички резервации в засегнатия период ще получат кредит за пътуване на същата стойност. Ваучерите трябва да се използват до 30 септември 2020 с дата на пътуване до 12 месеца от оригиналната дата. Всички засегнати пътници ще получат директно обаждане от авиокомпанията в периода след 23 март. Още информация на сайта на Кантас.

Qatar Airlines

Пътниците на Катар Еърлайнс с резервации до 30 юни 2020 могат да кандидатстват за безплатна промяна на датата на пътуване или получаване на кредит на същата стойност, който е валиден за дата на пътуване до 12 месеца от първоначалната дата. Катар продължава да лети до ограничен на брой дестинации в Европа, Близкия изток и Азия. Още информация от сайта на Катар Еърлайнс.

Korean Air

Кориън отмени всички такси за промени на резервациите, направени на или преди 1 март 2020 между Северна Америка и Европа и Корея, включително и тези с трансфер в Южна Корея. Промените трябва да бъдат направени до 30 юни 2020. Авиокомпанията предлага подобна политика и за пътниците пътуващи в Югоизточна Азия и за тези, на които е отказано пътуване зарази Covid-19. Отменени са над 60% от полетите. Още информация от сайта на Кориън Еър.

Singapore Airlines/Silk Air

Сингапур и дъщерното й лоу-кост дружество Силк Еър отмениха таксите за промени на всички резервации направени на или преди 15 март 2020 за пътуване до 31 май 2020. Валидно е доплащането на разликата в цената към новия билет. Още информация на сайта на Сингапур Еърлайнс.

Америка

Alaska Airlines

Всички билети, закупени преди 26 февруари за пътуване между 9 март и 30 април могат да бъдат променени без такса за нова дата на пътуване до 28 февруари 2021. Билетите, закупени между 27 февруари и 31 март 2020 също могат да бъдат сменени без такса с нова дата до 28 февруари 2021. Валидно е доплащането на разликата в цената. Още информация на сайта на Аляска Еърлайнс.

American Airlines

Америкън отмени таксата за промени на резервация за билети, купени на или преди 1 март 2020 и за пътуване до 30 април 2020. Офертата е за всички пътници във всички класи и с променена дата до 31 декември 2020. Валидно е обаче доплащането на разликата в цената до новия билет. Авиокомпанията предлага безплатна канселация на билети до ИТалия и Южна Корея купени на или преди 24 февруари 2020, до Хонг Конг за билети купени до 28 януари 2020 и до Китай за билети купени до 24 януари 2020. Американ приземи 75% от флота си от над 800 самолета. Още информация на сайта на Америкън Еърлайнс.

Delta

Делта отмени таксите за промяна на всички билети по вътрешни и международни полети издадени през март и април 2020 и с дати на пътуване до 30 юни 2020. Пътниците могат да променят резервациите с нова дата до 31 декември 2020. Валидно е доплащането на разликата в цената. Делта приземи 80% от над 1100 самолета. Още информация на сайта на Делта.

JetBlue

Авиокомпанията няма да таксува промени по всички билети с дати на пътуване до 30 април 2020 без значение кога са били закупени. Таксите за отмяна и промени също отпадат за дати на пътуване до 1 юни 2020, като са закупени между 27 февруари и 5 март. Няма такси и за нови резервации, направени в периода 6 – 31 март 2020 с дати на пътуване до 8 септември 2020. Още от сайта на ДжетБлу.

Southwest Airlines

Саутуест и така са известни с една от най-щедрите политики за промени по резервациите в индустрията. Ако пътниците решат да променят нещо по билетите си до 10 минути преди обявения час на полета, могат да го направят или да поискат кредит за пътуване на пълната стойност на билета. Валидно е правилото за доплащане на разликата в цената. Още информация от сайта на Саутуест.

United Airlines

Пътниците с резервации за полети с дата на пътуване до 31 май 2020 могат да променят датите на пътуване без такса, но с доплащане на разликата в цената към новия билет. Юнайтед постепенно ограничава полетите си, като към края на март се изпълняват едва около 30% от редовните линии. Още информация от сайта на Юнайтед.

Ако вашата авиокомпания не присъства в списъка горе, проверете нейния уебсайт или ни пишете на Фейсбук страницата ни и ние ще я включим в списъка за вас. Всички описани условия са валидни само при резервации и билети закупени директно от представителства или уебсайтовете на авиокомпаниите. За такива закупени от агенции се свързвайте със съответната агенция.

Свързани теми

Предишна публикация
Air Canada изпълнява само карго полети
Следваща публикация
Air Italy получава оферти за активите си
259 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ембраер вече не се продава

След провала на сделката по придобиване на пътническото подразделение на бразилската Ембраер от Боинг по-рано…

BER може да отвори през 2020

Операторът на берлинското летище Бранденбург потвърди готовност да завърши мегапроекта догодина. В отчета си за…
Меню