Korean Air купува Asiana

32 прочитания

Националният превозвач и най-голямата авиокомпания в страната Korean Air Lines купува по-малкия си местен конкурент Asiana Airlines Inc. за 2.5 трилиона вона /$2.3 милиарда/, съобщава южнокорейската информационна агенция Йонхап.

Сделката ще създаде 10-ата най-голяма авиокомпания в света по брой самолети във флота. Сделката ще се финансира от продажба на акции на Korean Air за почти цялата сума на сделката и допълнително финансиране от 800 милиарда вона от групата Hanjin KAL Corp., който притежава авиокомпанията.

Към момента Кориън Еър е 18-та по големина авиокомпания в света, като ще придобие дяловете в своя конкурент от по-малките му кредитори, начело с Корейската банка за развитие.

Korean Air има 188 самолета във флота, които 22 товарни.

Мажоритарния дял в Азиана се притежава от Kumho Industrial Co., част от индустриалната група Kumho Asiana Group.

До новата сделка се стига след като през септември кредиторите на Азиана отхвърлиха предложението за изкупуване на дяловете от друга индустриална група – HDC Hyundai Development Co., заради принципни различия с плановете за развитие на купувача в условията на бушуваща пандемия.

Asiana има над 80 самолета във флота и е един от активните оператори на А380, също както и Korean

Ако сливането се осъществи, то ще доведе до образуването на десетата по големина авиокомпания в света с активен флот от над 330 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
easyJet намалява флота си до малко над 300 самолета
Следваща публикация
DAE увеличава самолетите до 450
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus търси нови пазари с A380plus

Европейският консорциум изпревари всички и обяви още преди началото на най-голямото авиоизложение за годината, Бурже…

Embraer подписа договора с Boeing

Бразилският авиоконструктор Embraer подписа договора за продажба на гражданските операции с американската компания Boeing. Embraer…
Меню