Възстановяването на полетите се забавя още

15 прочитания

Авиокомпаниите в Европа отново намаляват полетите със значителни темпове в последните две седмици, отчита Юроконтрол: Wizzair със 71%, British Airways с 65%, Lufthansa с 48%.

Трафикът в Европа е на минус 56% в сравнение с ноември 2019 и се връща на нивата от началото на август и средата на март.

С 304 полета на 10 ноември 2020г летище Хийтроу е шесто по брой на полетите на континента, като за сравнение на 1 март е имало 1500 дневни полета.

Най-натоварено на 10 ноември е било летище Амстердам – 480 за деня, което е 56% спад от миналата година, след като на 1 март имаше 2000 полета.

Всички големи летища в Европа показват тенденция на спад на полетите.

От 1 юни само Turkish Airlines от европейските оператори успя да възстанови 50% от полетите си. След нея е Ryanair с 40% възстановен капацитет, следван от SAS и KLM, а Deutsche Lufthansa е под 30% от капацитета си.

Данни и графика: Eurocontrol

Ситуацията продължава да е изключително динамична и към момента се сбъдват най-мрачните прогнози на авиокомпаниите и техните асоциации за развитието на кризата в четвъртото тримесечие.

Загубите на най-големите превозвачи вече надхвърлят $110 до края на октомври, а глобалните загуби в края на годината се очаква да надхвърлят $200 милиарда.

Междувременно анализ на аналитичната компания Cirium, по поръчка на канадската CAE – най-големия тренинг-провайдър и производител на симулатори в света, показва, че въпреки кризата към края на следващата 2021 в световен мащаб авиоиндустрията все още ще изпитва недостиг от пилоти.

Свързани теми

Предишна публикация
Croatia Airlines ще решава ликвидните си проблеми с държавна финансова инжекция
Следваща публикация
Нужни са 27 000 нови пилоти през 2021, въпреки кризата
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Adria Airways спря полетите

Словенската Adria Airways прекрати всички полети, считано от вечерта на 23 септември. Превозвачът твърди, че…

Ще продаде ли Lufthansa LSG Sky Chefs

Deutsche Lufthansa проучва възможностите да продаде кетъринговата компания LSG Sky Chefs, съобщава Bloomberg, цитирайки неназовани…
Меню