Възстановяването на полетите се забавя още

15 прочитания

Авиокомпаниите в Европа отново намаляват полетите със значителни темпове в последните две седмици, отчита Юроконтрол: Wizzair със 71%, British Airways с 65%, Lufthansa с 48%.

Трафикът в Европа е на минус 56% в сравнение с ноември 2019 и се връща на нивата от началото на август и средата на март.

С 304 полета на 10 ноември 2020г летище Хийтроу е шесто по брой на полетите на континента, като за сравнение на 1 март е имало 1500 дневни полета.

Най-натоварено на 10 ноември е било летище Амстердам – 480 за деня, което е 56% спад от миналата година, след като на 1 март имаше 2000 полета.

Всички големи летища в Европа показват тенденция на спад на полетите.

От 1 юни само Turkish Airlines от европейските оператори успя да възстанови 50% от полетите си. След нея е Ryanair с 40% възстановен капацитет, следван от SAS и KLM, а Deutsche Lufthansa е под 30% от капацитета си.

Данни и графика: Eurocontrol

Ситуацията продължава да е изключително динамична и към момента се сбъдват най-мрачните прогнози на авиокомпаниите и техните асоциации за развитието на кризата в четвъртото тримесечие.

Загубите на най-големите превозвачи вече надхвърлят $110 до края на октомври, а глобалните загуби в края на годината се очаква да надхвърлят $200 милиарда.

Междувременно анализ на аналитичната компания Cirium, по поръчка на канадската CAE – най-големия тренинг-провайдър и производител на симулатори в света, показва, че въпреки кризата към края на следващата 2021 в световен мащаб авиоиндустрията все още ще изпитва недостиг от пилоти.

Свързани теми

Предишна публикация
Aн-124 „Руслан“ излезе от пистата след проблем с двигател
Следваща публикация
Иркут показа МС-21-310 с руски двигатели
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия продава летища

Глобалните инвеститори в инфраструктура сигурно са забелязали съобщението, че Airports Authority of India може да…

Норвегия отказа помощ на Norwegian

Норвегия отказа да добави още финансова помощ за лоукост авиокомпанията, която е в голямо затруднение…
Меню