Възстановяването на полетите се забавя още

15 прочитания

Авиокомпаниите в Европа отново намаляват полетите със значителни темпове в последните две седмици, отчита Юроконтрол: Wizzair със 71%, British Airways с 65%, Lufthansa с 48%.

Трафикът в Европа е на минус 56% в сравнение с ноември 2019 и се връща на нивата от началото на август и средата на март.

С 304 полета на 10 ноември 2020г летище Хийтроу е шесто по брой на полетите на континента, като за сравнение на 1 март е имало 1500 дневни полета.

Най-натоварено на 10 ноември е било летище Амстердам – 480 за деня, което е 56% спад от миналата година, след като на 1 март имаше 2000 полета.

Всички големи летища в Европа показват тенденция на спад на полетите.

От 1 юни само Turkish Airlines от европейските оператори успя да възстанови 50% от полетите си. След нея е Ryanair с 40% възстановен капацитет, следван от SAS и KLM, а Deutsche Lufthansa е под 30% от капацитета си.

Данни и графика: Eurocontrol

Ситуацията продължава да е изключително динамична и към момента се сбъдват най-мрачните прогнози на авиокомпаниите и техните асоциации за развитието на кризата в четвъртото тримесечие.

Загубите на най-големите превозвачи вече надхвърлят $110 до края на октомври, а глобалните загуби в края на годината се очаква да надхвърлят $200 милиарда.

Междувременно анализ на аналитичната компания Cirium, по поръчка на канадската CAE – най-големия тренинг-провайдър и производител на симулатори в света, показва, че въпреки кризата към края на следващата 2021 в световен мащаб авиоиндустрията все още ще изпитва недостиг от пилоти.

Свързани теми

Предишна публикация
Aн-124 „Руслан“ излезе от пистата след проблем с двигател
Следваща публикация
Иркут показа МС-21-310 с руски двигатели
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Icelandair изкупува лоукоста WOW Air

Icelandair Group обяви, че изкупува исландската нискоразходна авиокомпания WOW Air. Заедно двете авиокомпании ще държат…

AirAsia поръча още А330neo

AirAsia успя да спаси програмата на широкофюзелажните А330neo от конкуренцията на Boeing с поръчка за…

Jet2 съкращава над 100 пилоти

Британската лоукост авиокомпания Jet2 освобождава пилоти от повечето си бази в страната, след като преговорите…
Меню