Wizz иска вътрешни полети в Норвегия. Синдикатите – не.

17 прочитания

Продължавайки агресивната си програма за експанзия по време на пандемията, унгарската Wizz заяви намерение да стартира вътрешни полети в Норвегия.

Ултра ниско-разходния превозвач обяви, че открива база на летище Гардермоен в Осло през ноември, откъдето да изпълнява три вътрешни маршрута, с което се увеличава капацитета на авиокомпанията със стабилно присъствие в Норвегия и досега.

Според Главния изпълнителен директор на Уиз, Йожеф Варади, амбицията на превозвача е да разбие дуополията между SAS и Norwegian, като даде на норвежците възможност за качествена алтернатива.

Намеренията на Уиз са да базира два самолета в Осло, с които да лети до Берген, Трьомсо и Трондхайм. За момента са планирани по 4 полета седмично до Берген и Трондхайм, а до Трьомсо са планирани по два полета дневно.

Разбира се, агресивния апетит на Уиз към норвежкия пазар не остана незабелязан от местните му конкуренти. Norwegian обяви продължаване на драстичния спад в търсенето и през лятото, заради пандемията, като през ноември авиокомпанията е превозила малко над 319 000 пътници, което е спад от над 90% в сравнение с предходната година.

Norwegian разчита на заеми от над 300 милиона евро, гарантирани от държавата, за да не изпадне в ликвидна криза. Превозвачът вече обяви, че ще се откаже от трансатлантическия си бизнес в полза на регионалните полети.


Факторът на затоварването на полетите също е намалял драстично до едва 37% средно през летния период, което спад от над 92% за периода.

Това е сред причините норвежките профсъюзи на кабинните и кокпит екипажи да реагират строго негативно на новината за намеренията на Wizz да стартира вътрешни операции в страната.

Според тях, предвид тежката година и съкрушителния удар върху местните превозвачи допускането на нов играч на пазара ще наруши баланса на силите и ще предизвика сериозен дисбаланс в търсенето и тарифите по вътрешните линии.

Свързани теми

Предишна публикация
Turkish подновява ежедневните полети до София
Следваща публикация
„Бългapия еp“ yдължaвa бeзплaтнaтa пpoмянa нa caмoлeтни билeти дo ĸpaя нa нoeмвpи
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Spirit Airlines поръча 100 ербъса

Лоукост авиокомпанията от САЩ обяви, че ще купи 100 самолета A320neo за доставка през 2027г…

Flyadeal сменя ербъсите с 737 MAX

Саудитският нискоразходен превозвач Flyadeal изоставя Airbus и минава на боинги. Авиокомпанията поръча 30 самолета 737MAX…

Air Serbia разширява мрежата в САЩ

Сръбският национален превозвач обяви нова експанзия на трансатлантическата си мрежа с полети до нова дестинация…
Меню