Wizz иска вътрешни полети в Норвегия. Синдикатите – не.

0 прочитания

Продължавайки агресивната си програма за експанзия по време на пандемията, унгарската Wizz заяви намерение да стартира вътрешни полети в Норвегия.

Ултра ниско-разходния превозвач обяви, че открива база на летище Гардермоен в Осло през ноември, откъдето да изпълнява три вътрешни маршрута, с което се увеличава капацитета на авиокомпанията със стабилно присъствие в Норвегия и досега.

Според Главния изпълнителен директор на Уиз, Йожеф Варади, амбицията на превозвача е да разбие дуополията между SAS и Norwegian, като даде на норвежците възможност за качествена алтернатива.

Намеренията на Уиз са да базира два самолета в Осло, с които да лети до Берген, Трьомсо и Трондхайм. За момента са планирани по 4 полета седмично до Берген и Трондхайм, а до Трьомсо са планирани по два полета дневно.

Разбира се, агресивния апетит на Уиз към норвежкия пазар не остана незабелязан от местните му конкуренти. Norwegian обяви продължаване на драстичния спад в търсенето и през лятото, заради пандемията, като през ноември авиокомпанията е превозила малко над 319 000 пътници, което е спад от над 90% в сравнение с предходната година.

Norwegian разчита на заеми от над 300 милиона евро, гарантирани от държавата, за да не изпадне в ликвидна криза. Превозвачът вече обяви, че ще се откаже от трансатлантическия си бизнес в полза на регионалните полети.


Факторът на затоварването на полетите също е намалял драстично до едва 37% средно през летния период, което спад от над 92% за периода.

Това е сред причините норвежките профсъюзи на кабинните и кокпит екипажи да реагират строго негативно на новината за намеренията на Wizz да стартира вътрешни операции в страната.

Според тях, предвид тежката година и съкрушителния удар върху местните превозвачи допускането на нов играч на пазара ще наруши баланса на силите и ще предизвика сериозен дисбаланс в търсенето и тарифите по вътрешните линии.

Свързани теми

Предишна публикация
Turkish подновява ежедневните полети до София
Следваща публикация
„Бългapия еp“ yдължaвa бeзплaтнaтa пpoмянa нa caмoлeтни билeти дo ĸpaя нa нoeмвpи
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizz съди Ryanair за марката Buzz

Европейските low-cost гиганти Wizz Air и Ryanair влязоха в открит конфликт около авиокомпанията Buzz, дъщерно…

Ryanair пуска полети София-Акаба

Нискоразходната авиокомпания ще лети до летище Крал Хюсеин в пристанищния град в Йордания 2 пъти…
Меню