Aн-124 „Руслан“ излезе от пистата след проблем с двигател

576 прочитания

Тежък транспортен самолет Ан-124 „Руслан“ на руската авиокомпания Волга-Днепр излезе от пистата при опит за кацане в Новосибирск, съобщават руски медии.

Ан-124 Руслан е най-тежкият сериен товарен самолет в гражданската авиация, опериран само от няколко руски и украински авиокомпании

Екипажът на самолета с регистрация RA-82042 е съобщил за проблем с един от двигателите, преди да предприеме аварийно кацане на летището в Новосибирск /OVB/, при което излиза от пределите на полосата.

На снимката ясно се вижда разрушеният двигател номер 2 и пораженията по корпуса и крилото. Ан-124 е оборудван с 4 двуконтурни, тристепенни, турбовентилаторни двигателя Прогрес/Лотарев Д-18Т с тяга от 229KN.

Отказът е бил на двигател номер 2, като от снимките на инцидента ясно се вижда частична дезинтеграция на обвивката и основната част на турбореактивния двигател. Самолетът е изпълнявал полет 4066 на Волга-Днепр от летище Инчон в Сеул, Южна Корея, за Виена, с планирано междинно кацане на летището в Новосибирск, където възниква аварията на 12 ноември.

На аматьорско видео, качено в мрежата се вижда самолета, който прекратява набора на височина и се насочва обратно към летището за аварийно кацане.

При аварийното кацане и излизането от пистата се чупи и носовата стойка на колесника, което също се вижда на снимките и видеоматериалите от мястото на аварията. Всичко се случва малко след излитането от писта 25 на летище Толмачево в Новосибирск в 12:09ч местно време, когато екипажът съобщава за отказ на двигател номер 2 при излитане. Следва решение за връщане на летището и аварийно кацане, докато част от авариралия двигател пада върху покрива на склад в близост до летището. Части от външната обвивка на двигателя са открити по-късно в полето недалеч от полосата.

Част от обвивката на разрушения двигател в полето около летище Толмачево
Още части от разрушения двигател, паднали на покрива на складово помещение в района на летището

Няма пострадали членове на екипажа от 14 души или хора на земята. Комисия е сформирана на място за разследване на инцидента.

RA-82042 е произведен през юли 1991 и оперира за Волга-Днепр от 1993 година

снимки: Baza, ASN, РИА

Свързани теми

Предишна публикация
DAE увеличава самолетите до 450
Следваща публикация
Възстановяването на полетите се забавя още
576 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ще продаде ли Lufthansa LSG Sky Chefs

Deutsche Lufthansa проучва възможностите да продаде кетъринговата компания LSG Sky Chefs, съобщава Bloomberg, цитирайки неназовани…
Меню