Lufthansa Technik тества дълготраен вируцид за самолетни кабини

67 прочитания
Докато авиокомпаниите и доставчиците на бордни услуги се надпреварват да уверят пътниците, че пътуването със самолет е безопасно и че пазаят кабините си възможно най-чисти по време на корона-кризата, индустрията търси устойчиви дълготрайни решения за поддържане на хигиената.

Lufthansa Technik е в процес на изпитания на TiTANO – нов биоциден продукт на германската химическа компания HECOSOL, който да се използва в самолетните кабини под формата на дълготраен вируцид, който е ефективен срещу коронавируси от типа на SARS-CoV-2, който причинява #COVID19.

MRO компанията заявява, че продуктът се използва масово за дезинфекция на публични пространства, като търговски центрове, болници и заведения за хранене, както и че дава обнадеждаващи резултати за почистването и предпазването на повърхностите в самолетните кабини, като масички, подлакътници, стенни панели, кутии за багаж и подобни, чрез метода ва електростатично пръскане.

Принципът на електростатичното пръскане, прилагано от LHT e: Стъпка 1 - въздушната струя и темността се смесват в дюзата; Стъпка 2 - електрическият разряд, даван от електрод в дюзата гарантира равномерното разпределение на водните капки; Стъпка 3 - заредените капчици се привличат от повърхността.

Принципът на електростатичното пръскане, прилагано от LHT e: Стъпка 1 – въздушната струя и темността се смесват в дюзата; Стъпка 2 – електрическият разряд, даван от електрод в дюзата гарантира равномерното разпределение на водните капки; Стъпка 3 – заредените капчици се привличат от повърхността.

„За момента разчитаме на качествено почистване на самолетите след всеки полет,“ казва Георг Щофелн, шеф на кабинните модификации в LHT. Според него, този метод ще позволи дълготрайна поддръжка на хигиената в кабината и след отпускане на сегашните строги мерки.

„Антивирусната защита с този препарат и приложение е валидна една година – т.е. ако напръскате еднократно повръхността остава запечатана за една година и покритието не пада, дори ако се чисти в последствие със силни препарати. А това покритие продължава да убива вирусите,“ обяснява Щофелн.

Вируцидите се пръскат върху всички повърхности и най-вече тези с голям интензитет на допир, като масичките

Вируцидите се пръскат върху всички повърхности и най-вече тези с голям интензитет на допир, като масичките

Проблем на масово използваните в момента вируциди, е че изискват приложението на ултравиолетова светлина, за да работят. С този препарат това не е необходимо.

За да бъде одобрен за масово използване, разбира се, първо трябва да се докаже, че препаратът е безопасен за хората дългосрочно и че може да се използва в тесни и непроветриви пространства.

И въпреки че Европейската агенция за авиационна безопасност EASA не изисква задължителна сертификация за подобни препарати, LHT ще направи необходимото, за да се увери, че използването на TiTANO е безопасно за всички.

Проблематични са седалките, които често са тапицирани в естествена или изкуствена кожа и се развалят при прилагането на силни химикали

Проблематични са седалките, които често са тапицирани в естествена или изкуствена кожа и се развалят при прилагането на силни химикали

Свързани теми

Предишна публикация
Swissport закрива 4000 работни места
Следваща публикация
IATA очаква $84 милиарда загуби за авиокомпаниите през 2020
67 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

CryoSat 2 стана на 10г

На 8 април казваме честит рожден ден на сателита CryoSat-2 на Европейската космическа агенция (ESA)…

Цветовете на летище Варна

Няколко дни след петата годишнина от отварянето на новия терминал /Терминал 2/ на летище Варна,…
Меню