Boeing освобождава 10% от служителите

7 прочитания
След поредната отчетена загуба на американския гигант Боинг, Главният изпълнителен директор на компанията Дейв Калун обяви, че предстоят съкращения на 10% от служителите на компанията.

Това ще се случи под формата на доброволни и принудителни уволнения и преквалификация, по целесъобразност. Решението е взето и след като търсенето от страна на клиентите на производителя спадна с най-малко 15%.

На 5 май Боинг обяви огромни загуби за първото тримесечие в размер на $1.7 милиарда от основните си операции, като това става след като вече мина първа вълна от съкращения и намаляване на производството на Боинг 777 и 787, заради срива на търсенето.

Калун добави, че няма представа колко ще са принудителните съкращения но обяви, че компанията е предложила компенсаторни пакети за доброволно освобождаване на 70 000 души. Негативите за Боинг се трупат вече повече от година, първоначално в резултат от замразяването на програмата 737 МАХ. До сега са отказани над 250 от поръчаните самолети от този тип.

След началото на корона-кризата много авиокомпании започнаха преговори с производителите за отлагане и отказ от поръчки и на другите типове самолети, произвеждани както от Боинг, така и от Еърбъс.

Боинг, който в последните години доминира на пазара за широкофюзелажни самолети е притеснен допълнително и от прогнозите, че възстановяването на междуконтиненталните полети ще бъде много по-бавно от това на регионалните.

Свързани теми

Предишна публикация
Съкращения в Rolls-Royce, затварят заводи
Следваща публикация
„Merkel One“ – първият А350 на германските ВВС е доставен
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Bulgaria Air и Condor с нов SPA договор

Националният превозвач обяви, че е сключил договор за продажба на билети за полети през Франкфурт…

А340, А380: пенсиониране

Virgin Atlantic потвърди, че ще приземи останалия си флот от 5 самолета А340, докато Air…
Меню