Британски изтребители прехванаха руски бомбардировачи до Шотландия

326 прочитания

Шест изтребителя на Кралските британски ВВС са били вдигнати под тревога, за да прихванат група руски военни самолети, приближаващи въздушното пространство на Шотландия, съобщава БиБиСи.

ОБНОВЕНА /9 март 13:20/: Руското министерство на отбраната пусна клип, в което има повече детайли за далечната мисия на двойката Ту-142, които са били ескортирани от поне един Миг-31 Факсхаунд, въоръжен с ракети R-33, които предизвикаха британските и норвежките ВВС да вдигнат изтребители под тревога. Видеото е снимано от борда на един от руските самолети и на него се виждат ескортиращите изтребители F-35 на норвежките ВВС и Eurofighter Typhoon на британските ВВС. Във видеото се вижда и дозареждането на една от „Мечките“ от руски танкер Ил-76 „Мидас“, както и контра-ротационните турбовитлови двигатели на руската машина. Ето и видеото:

Инцидентът е станал на 7 март, когато руските бомбардировачи са били засечени да приближават британското въздушно пространство от изток. Отговорът на британските ВВС идва с вдигането под тревога на три двойки Тайфуни, изпълняващи дежурство по програмата за бързо реагиране в рамките на интегрираната отбранителна система на НАТО. Две двойки изтребители Eurofighter Typhoon излитат от базата Лусимаут в провинция Морей, а третата идва от базата Конингсби в Линкълншър. Две от двойките изтребители са приближили максимално руските самолети във формация, преди да се оттеглят, докато третата двойка ги и принудила да променят курса.

Руските самолети са засечени да приближават северозападното крайбрежие на Шотландия

Руските самолети са засечени да приближават северозападното крайбрежие на Шотландия

По-късно руските самолети са идентифицирани като Туполев Ту-142 с кодово име в НАТО Bear /или „Мечка“/, които се използват както като стратегически бомбардировачи, така и като военноморски патрул за далечни разстояния. Ту-142 е версията за морски патрул, докато Ту-95 е най-разпространената версия на стратегическия бомбардировач от този клас. Не се съобщава какъв е бил точният брой на руските самолети, участвали в инцидента. Говорител на британските ВВС /RAF/ обяви, че отговорът им е бил по рутинна процедура за прехват, като по никое време руските самолети не са достигнали до суверенното въздушно пространство на Великобритания.

Ту-142 е версията за морско патрулиране, докато Ту-95 е стратегическия бомбардировач с обхват на действие от над 12000км.

Ту-142 е версията за морско патрулиране, докато Ту-95 е стратегическия бомбардировач с обхват на действие от над 12000км.

Това е десети инцидент с приближаващи руски самолети до британското въздушно пространство от началото на миналата, 2019 година. Опасността от подобни инцидента идва не толкова от заплаха за британски военни обекти на земята, колкото от нарушаване безопасността на гражданските полети в района.

При подобни инциденти руските самолети избягват връзка с цивилния радарен контрол. Още от познатите версии на самолета са Ту-116, снабден с пътническа кабина и Ту-126, разузнавателна версия. Всички са модификации на пътническия Ту-114, полетял за първи път през 1952 година.

При подобни инциденти руските самолети избягват връзка с цивилния радарен контрол.
Още от познатите версии на самолета са Ту-116, снабден с пътническа кабина и Ту-126, разузнавателна версия. Всички са модификации на пътническия Ту-114, полетял за първи път през 1952 година.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin с поръчка за $512 милиона за F-16 за България
Следваща публикация
Airbus оферира Eurofighter на Колумбия
326 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новата визия на SAS

SAS – Scandinavian Airline System показа новата ливрея на авиокомпанията на специално събитие в Копенхаген…

Iberia се разделя с A340-600

Испанската Iberia (IB) ще се раздели с всичките си самолети А340-600 по-рано от първоначално планираното,…
Меню