Lockheed Martin с поръчка за $512 милиона за F-16 за България

80 прочитания

Правителството на САЩ възложи на Lockheed Martin поръчка за F-16 Блок 70 за България за 512 милиона щатски долара. Договорът включва и 4,185 милиона щатски долара опции с фиксирана цена.

Поръчката е за 8 самолета F-16 Блок 70, които ще бъдат произведени във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина до 31 януари 2027г, съобщава Пентагонът.

„Поръчката на американското правителство към Локхийд Мартин е 100% финансирана чрез Агенцията за военни продажби за чужбина (FMS) на САЩ и е резултат проведени от България търг”, пише в съобщението от 2 април.

Първите два изтребителя за България трябва да бъдат произведени до началото на 2023г., каза директорът Международно бизнес развитие в Lockheed Martin Джеймс Робинсън през лятото на 2019г.

Изявление на Министерството на отбраната на България:

„Обявяването на договора между Lockheed Martin и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70 е очаквано.

Обявеният срок за изпълнение на договора – януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г.

След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година“.

Мейл от Министерство на отбраната за възложената поръчка за Ф-16.

Мейл от Министерство на отбраната за възложената поръчка за Ф-16.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Sukhoi Superjet включен в мироопазващи мисии на ООН
Следваща публикация
Словения купува Спартани
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair набира пилоти за София

Warsaw Aviation набира пилоти за B737 за полското подразделение на Ryanair Group, авиокомпания Buzz. Търсят…

Latecoere мина под американски флаг

Френският производител на самолетно оборудване, Latecoere, наследник на легендарната Aeropostale, мина под американски флаг, съобщиха…
Меню