Lockheed Martin с поръчка за $512 милиона за F-16 за България

136 прочитания

Правителството на САЩ възложи на Lockheed Martin поръчка за F-16 Блок 70 за България за 512 милиона щатски долара. Договорът включва и 4,185 милиона щатски долара опции с фиксирана цена.

Поръчката е за 8 самолета F-16 Блок 70, които ще бъдат произведени във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина до 31 януари 2027г, съобщава Пентагонът.

„Поръчката на американското правителство към Локхийд Мартин е 100% финансирана чрез Агенцията за военни продажби за чужбина (FMS) на САЩ и е резултат проведени от България търг”, пише в съобщението от 2 април.

Първите два изтребителя за България трябва да бъдат произведени до началото на 2023г., каза директорът Международно бизнес развитие в Lockheed Martin Джеймс Робинсън през лятото на 2019г.

Изявление на Министерството на отбраната на България:

„Обявяването на договора между Lockheed Martin и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70 е очаквано.

Обявеният срок за изпълнение на договора – януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г.

След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година“.

Мейл от Министерство на отбраната за възложената поръчка за Ф-16.

Мейл от Министерство на отбраната за възложената поръчка за Ф-16.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Sukhoi Superjet включен в мироопазващи мисии на ООН
Следваща публикация
Британски изтребители прехванаха руски бомбардировачи до Шотландия
136 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Easyjet купи слотове на Thomas Cook

Слотовете на фалиралата британска авиокомпания Thomas Cook на Гетуик и в Бристъл бяха продадени на…
Меню