Airbus успешно стартира Bartolomeo

30 прочитания

Новата изследователска платформа Бартоломео, предназначена за Международната космическа станция, беше успешно изстреляна от Кейп Канаверал във Флорида на 9 март 2020г, съобщи Airbus.

Директорът Космически изследвания на Airbus Андреас Хамър каза, че тя ще предлага „нови и достъпни приложения за наблюдения на Земята и ще даде на компаниите и изследователските институти възможност за наблюдение”. Платформата, 400 км над Земята ще се използва не само за земни наблюдения, но и за изследвания на климата и околната среда, роботиката, астрофизиката и тестване на нови технологии в космоса. Тя може да поеме товари от 5 до 450 кг.

Платформата Бартоломео. Графика: Airbus

Платформата Бартоломео. Графика: Airbus

Бартоломео е първата гражданска платформа извън станцията, предоставяща високоскоростна връзка за обмен на данни.

Платформата Бартоломео на Airbus. Снимка: Airbus

Платформата Бартоломео на Airbus. Снимка: Airbus

Първият експеримент ще бъде със сонда за измерване на температурата и гъстота на електрони за по-точни метеорологични прогнози. Бартоломео бе изведен в орбита от ракетата Falcon 9 с капсулата Dragon на SpaceX на 6 март, петият му старт за годината. Платформата ще бъде монтирана на модула Колумб с помощта на роботизираната ръка на станцията.

Снимка: Airbus

Снимка: Airbus

Използването на външна за станцията платформа е нов етап от развитието й. Бартоломео е финансиран от Европейската космическа агенция и Еърбъс.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Космически игри за децата
Следваща публикация
NASA набира астронавти
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню