Немското правителство спаси Condor, засега

24 прочитания

Немската авиокомпания Condor, собственост на фалиралата на 23 септември британска туристическа компания Thomas Cook Group, успя да си подсигури мостов заем от федералното правителство на Германия.

Заемът е за 380 милиона евро и ще осигури полетите на авиокомпанията в близкото бъдеще. От превозвача заявиха, че спасяването от името на немските данъкоплатци ще позволи на авиокомпанията да продължава да лети, докато намери нов собственик.

Заемът трябва да бъде одобрен от Европейската Комисия, преди да послужи на Condor да се справи с натрупващите се проблеми с ликвидността си.

Airbus A321 с последната цветова схема на оператора

Airbus A321 с последната цветова схема на оператора

Главният изпълнителен директор на Condor Ралф Текентруп благодари на правителството от името на над 4900-те служители на авиокомпанията, след което обяви, че вече е стартирана процедура по защита от фалит на превозвача, гарантирата и от немското законодателство. Процедурите няма да повлияят ежедневните операции на авиокомпанията.

Финансови експерти в Германия вече изказаха съмнения относно законността на решението на немското правителство и възможното му тълкуване, като държавна помощ за авиокомпанията. Предстои по въпроса да се произнесат и експертите на ЕК.

Още за Condor

Condor е чартърна авиокомпания, базирана във Франкфурт и дъщерно дружество на Thomas Cook Group. Тя изпълнява туристически полети до Средиземноморието, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Карибите.

Синята окраска на Condor доскоро беше използвана за диверсификация на немското дружество на Thomas Cook

Синята окраска на Condor доскоро беше използвана за диверсификация на немското дружество на Thomas Cook. Това е един от интерконтиненталните Boeing 767-300ER във флота.

Кондор е създадена през 1955, като Deutche Flugdienst GmbH с участието на компаниите Hamburg America Line, Norddeutcher Lloyd, Deutsche Lufthansa и Deutsche Bundesbahn. След 1961 година компанията се преименува на Condor и 6 години по-късно е вече с мажоритарен собственик Lufthansa. През 2000-та година започва постепенния процес по придобиването на авиокомпанията от Thomas Cook AG и Thomas Cook Group и прехвърлянето на акциите от Lufthansa.

Към септември 2019 превозвачът е собственик на общо 42 самолета, сред които:

  • 7 Airbus A320-200
  • 4 Airbus A321-200
  • 15 Boeing 757-300
  • 16 Boeing 767-300ER

Condor е сред малкото туристически авиокомпании, които предлагат трикласова конфигурация на борда. Големите самолети Боинг 767 са конфигурирани с Бизнес, Премиум Икономическа и Икономическа класи.

снимки: Condor & Wikimedia Commons

Свързани теми

Предишна публикация
Delta купи 20% от Latam
Следваща публикация
Delta взима 797, ако Boeing го пусне на пазара
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню