Чешки превозвачи искат защита от фалит

26 прочитания
Чешкият авиационен оператор Smartwings Group официално поиска временна защита от кредитори, която да му отпусне повече време за стабилизиране на финансовото състояние на групата по време на безпрецедентната криза в авиоиндустрията.

Smartwings Group, която включва авиокомпаниите Smartwings и Czech Airlines съобщи, че искането за мораториум и защита от фалит е внесено официално в съда в Прага на 27 август. Това ще позволи на групата да предоговори кредитите си към банки, лизингови дружества и други, за да осигури краткосрочно финансиране на операциите си и стабилизиране на паричните потоци.

По думите на президента на групата Иржи Симане получаването на допълнителни банкови гаранции за нови кредити е труден и продължителен процес, докато мораториума ще позволи на компаниите от групата да „дишат по-спокойно“ и да предоговорят отношенията си с клиенти, кредитори и служители.

Групата е наела за консултант водещото дружество в сектора EY.

Парадоксално, но чартърната Smartwings е по-голямата и с по-стабилни позиции авиокомпания от двете в групата, докато националният превозвач CSA е със затихващи функции

Парадоксално, но чартърната Smartwings е по-голямата и с по-стабилни позиции авиокомпания от двете в групата, докато националният превозвач CSA е със затихващи функции

Авиокомпаниите от групата не са получавали никаква правителствена подкрепа по време на кризата, а чешкият туристически и транспортен бизнес до момента не се е възползвал от никакви правителствени програми за облекчаване ефектите от пандемията.

Според шефа на групата, и двете авиокомпании са били на печалба преди началото на кризата със съответно приходи в размер на $8.2 и $1.9 милиона за предходната година. Трафикът на двете авиокомпании между април и юни спадна с 95%, а в периода юли-август продължава да е със спад от около 80%.

Свързани теми

Предишна публикация
EASA и Канада стартират ревалидацията на 737MAX
Следваща публикация
American Airlines съкращава 19 000 души
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Adria Airways купува Etihad Regional

Не е шега! Словенската Adria Airways купи швейцарското подразделение на гиганта от ОАЕ Etihad Airways,…

Wizz Air стана на 16 години

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа Wizz Air, е основана през 2004г и…

Wizz Air остава №1 в Румъния

Авиационният пазар в Румъния е един от най-динамичните и бързо развиващи се в Европа. Бързият…
Меню