Чешки превозвачи искат защита от фалит

4 прочитания
Чешкият авиационен оператор Smartwings Group официално поиска временна защита от кредитори, която да му отпусне повече време за стабилизиране на финансовото състояние на групата по време на безпрецедентната криза в авиоиндустрията.

Smartwings Group, която включва авиокомпаниите Smartwings и Czech Airlines съобщи, че искането за мораториум и защита от фалит е внесено официално в съда в Прага на 27 август. Това ще позволи на групата да предоговори кредитите си към банки, лизингови дружества и други, за да осигури краткосрочно финансиране на операциите си и стабилизиране на паричните потоци.

По думите на президента на групата Иржи Симане получаването на допълнителни банкови гаранции за нови кредити е труден и продължителен процес, докато мораториума ще позволи на компаниите от групата да „дишат по-спокойно“ и да предоговорят отношенията си с клиенти, кредитори и служители.

Групата е наела за консултант водещото дружество в сектора EY.

Парадоксално, но чартърната Smartwings е по-голямата и с по-стабилни позиции авиокомпания от двете в групата, докато националният превозвач CSA е със затихващи функции

Парадоксално, но чартърната Smartwings е по-голямата и с по-стабилни позиции авиокомпания от двете в групата, докато националният превозвач CSA е със затихващи функции

Авиокомпаниите от групата не са получавали никаква правителствена подкрепа по време на кризата, а чешкият туристически и транспортен бизнес до момента не се е възползвал от никакви правителствени програми за облекчаване ефектите от пандемията.

Според шефа на групата, и двете авиокомпании са били на печалба преди началото на кризата със съответно приходи в размер на $8.2 и $1.9 милиона за предходната година. Трафикът на двете авиокомпании между април и юни спадна с 95%, а в периода юли-август продължава да е със спад от около 80%.

Свързани теми

Предишна публикация
United обяви най-масовите съкращения в 94-годишната си история
Следваща публикация
American Airlines съкращава 19 000 души
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Hainan Airlines ще лети до Белград

Най-бързо развиващата се китайска авиокомпания Hainan Airlines получи разрешение за стартиране на полети по маршрута…
Меню