Лондон разреши продажбата на Cobham

23 прочитания

Великобритания разреши на частната инвестиционна компания от САЩ Advent International за купи за 5,9 милиарда щатски долара военната британска фирма Cobham.

Базираната в Уимборн, Дорсет Cobham, в която работят 10000 души е известна най-вече с пионерската си технология, позволяваща презареждане на самолетите във въздуха.

Компанията произвежда и електронни оръжейни и комуникационни системи за сухопътните части, както и компоненти за космическата, морската индустрия и за авиацията.

Британски експерти критикуваха решението на правителството на Борис Джонсън и казаха, че ролята на Cobham за развитие на модерното водене на военни действия е от стратегическо значение за националната сигурност.

Лондон постави като условие защитата на поверителната информация, изпълнение на съществуващите договори и известяване за всякакви бъдещи планове за продажба на Cobham.

Освен това новият собственик трябва да запази централите на клоновете й за комуникации, авиационни услуги и системи във Великобритания, да продължи да използва името в страната, да запази нивото на разходи за проучвания във Великобритания и да запази работните места.

Сделката вече бе одобрена от ЕК и регулаторите в САЩ.

Cobham има договори с британската армия и е подизпълнител в програмата на Boeing за танкера KC-46.

Компанията е основана от вдовицата на сър Майкъл Кобам, лейди Надин преди 25г.

Cobham е една от ключовите играчи на пазара за презареждане на самолети във въздуха заедно с Eaton Corp., Refuell Int., Fluid Transfer Int., Marshal Aerospace, наред с Lockheed Martin и General Electric по данни на TMR, цитирани от Market Report Observer с очакван средногодишен ръст от 4,8% за 2017-2025г.

През 20-те и 30-те години на 20в презареждането на въздуха се използва само при поставяне на рекорди по дълги полети. Сър Алън Кобам създава Flight Refuelling Ltd на 29 октомври 1934г, за да може да търси по-широко приложение на технологията. Тя се използва при презокеанските граждански полети и през Втората световна  война е приета от американските ВВС.

Кобъм усъвършенства системата  през 1949г като известната днес „шланг-конус”.

Свързани теми

Предишна публикация
Су-57 се разби край Хабаровск
Следваща публикация
Lockheed Martin показа базата в Грийнвил
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus съкращава 15000 души

Една трета от планираните съкращения са във Франция, съобщи АФП. Европейският производител се готви да…
Меню