Thomas Cook фалира

16 прочитания

Thomas Cook обяви фалит на 23 септември. Британският туроператор ще трябва да организира връщането на 600000 туристи по света, от които 150000 британци.

Властите ще трябва да организират най-мащабната операция по рапатриране след Втората световна война.

ДОПЪЛНЕНИЕ: 2 дни по-късно, на 25 септември, и Thomas Cook Германия обяви несъстоятелност. Директорката Шефани Берк изрази надежда, че компанията, обслужваща 3 милиона клиенти годишно ще оцелее.

Целта на обявената несъстоятелност е да се направи преструктуриране на бизнеса и да продължат печелившите дейности.

Thomas Cook Германия води усилени преговори от два дни със стратегически и частни инвеститори. Германските брандове на компанията са Neckermann Reisen, Oeger Tours и  Bucher Reisen.

Thomas Cook Австрия, която е част от германската компания също обяви несъстоятелност на 25 септември с цел да остане на повърхността.

 

  „Въпреки значителните усилия, преговорите между различните страни в групата и новите източници на финансиране, не се стигна до споразумение. Административният съвет нямаше друг избор, освен да вземе мерки и да обяви ликвидация”, се казва в съобщението на групата. Британските авиационни власти /САА/ съобщиха, че „туроператорът и авиокомпанията едновременно прекратяват дейността си. Всички резервации за полети и престои на Thomas Cook са анулирани”. Компанията натрупа 2,1 милиарда щатски долара дълг.

Защо фалира Thomas Cook

Thomas Cook фалира под тежестта на дълговете си и след провал на преговорите с кредиторите, което принуди британското правителство да наеме чартърни полети, за да прибере у дома хилядите туристи на 178-годишната туристическа компания. Фалитът бе обявен само месеци след затварянето на исландската лоукост авиокомпания Wow Air заради липса на финансиране. Британското правителство отхвърли молбата за помощ от Thomas Cook в неделя, а министърът на външните работи Доминик Рааб каза, че няма стратегически национален интерес от това. Премиерът Борис Джонсън защити решението да се откаже държавна помощ. „Това са много пари на данъкоплатците”, каза Джонсън в Ню Йорк. Компанията управлява хотели, курорти и авиокомпании, обслужващи 19 милиона туристи годишно в 16 страни и генерира приходи от 12 милиарда щатски долара. В най-старата туристическа компания в света работят 21000 служители. Британското правителство поиска авиационната агенция на страната да стартира програма за прибиране на туристите на авикомпанията у дома в следващите 2 седмици до 6 октомври. За някои дестинации ще се използват и алтернативни търговски полети. Британските власти отвориха специален сайт в помощ на туристите в чужбина.

Операция Матерхорн

ББС съобщава за истинска „операция Матерхорн“, започнала на 23 септември в Палма де Майорка по рапатрирането на британските туристи на Thomas Cook, които са 150000 от общо 600000 клиенти на фирмата по света в момента. Представителите на ATOL качват пътниците на британската авиокомпания на алтернативни полети от Палма за Глазгоу, Бирмингам, Манчестър, Нюкасъл и Ийст Мидландс. Всички авиокомпании, летящи до Великобритания и повечето европейски летища съобщават в социалните мрежи за фалита. SAS се включва в прибирането на скандинавските туристи на Thomas Cook и Ving от чужбина. Засегнати са и част от полетите на TUI, изпълнявани с Thomas Cook –  TUI, Marella Cruises и First Choice, съобщи германският туроператор. Насоките за пътниците на сайта му също са да следи специализираната платформа. Британският пилотски синдикат обеща помощ на засегнатите служители на Thomas Cook.  

 

Още за Thomas Cook Airlines

Авиокомпанията е създадена на 31 март 2006 година, като част от туроператора Thomas Cook International. Основната база е в Манчестър, като към момента разполага с флот от 34 собствени самолета и над 30 наети на мокър лизинг за летния сезон. От тях 27 са Airbus A321 и 7 A330.

Авиокомпанията има над 2500 служители и оперира по над 80 дестинации в Европа и на още 3 континента. Това е вторият фалит на туристическа авиокомпания във Великобритания за последните 2 години след колапса на Monarch Airlines. Тогава бяха репатрирани над 100 000 британци. Последният полет на Thomas Cook излетя от Орландо за Манчестър с полетен номер MT2643.

 

Снимка: Thomas Cook.

Свързани теми

Предишна публикация
Новата визия на SAS
Следваща публикация
Emirates забавя Premium Economy на Boeing 777Х
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню