Великобритания затяга режима за дронове

8 прочитания

Британските летища ще имат право да свалят дронове близо до тяхната територия в рамките на новите правомощия, които Великобритания планира за повишаване на сигурността и смущенията, предизвикани на Гетуик преди месец.

Летищата ще имат право да използват анти-дрон технологии, за да заглушават устройствата и дори да ги свалят със сила. Полицията ще има право да приземява и проверява дронове.

Министерството на вътрешните работи на Великобритания ще помогне за опазване на стратегическите обекти като летища и затвори, съобщи правителството в Лондон. Затягането на режима за полети на дронове бе обсъждано от горната камара на британския парламент на първото заседание след празниците.

От 30 ноември оператори на дронове с тегло от 250 грама до 20 кг ще трябва да ги регистриран и да минат онлайн тест за пилотиране на такива устройства. До 100 паунда става глобата при отказ да бъде приземен дрон или да се покаже валидна регистрация.

Над хиляда полета бяха отменени и 140000 души бяха засегнати в продължение на 3 дни заради незаконни полети на дронове над второто по големина британско летище. Гетуик обяви, че започва да използва военна технология за защита от дронове.

Бумът в продажбите на малки, обикновено частно ползвани апарати се превръща в риск близо до летища и граждански самолети. Дронове бяха забелязани и край Нюйоркското летище Ла Гуардия, и в Дубай.

Това е ново предизвикателство за регулаторите.

Американската Федерална авиационна администрация /FAA/ през декември обяви планове за нови тестове за идентификация на малките автоматични дистанционно управляеми летателни апарати.

Военните системи обаче са скъпи, а оборудването може да бъде трудно за експлоатация при обикновени условия, без да бъдат нарушени важни комуникационни връзки.

Регулаторите не бързат да реагират, за да не спрат развитието на индустрията с дронове за граждански цели, която обещава да генерира милиарди долари от годишни продажби.

Британското правителство планира също да разшири зоната около летищата, където е незаконно да се вдига дрон.

В момента дрон не може да се вдига на 1 км от летище и затова зоната се увеличава до 5 км. Решението бе взето след настояване на британския синдикат на пилотите.

Собственикът на дроновете-нарушители на Гетуик все още не намерени. Местната  полиция продължава разследването и обяви 63 хиляди долара награда за информация, която би довела до разкриване на нарушителите.

В България дронове могат да летят над територията с разрешение, поискано най-малко 5 дни предварително от ГВА.

Снимка: Wikimedia

 

Свързани теми

Предишна публикация
Turkish се мести на новото Летище Истанбул
Следваща публикация
Концесията на летище София удължена заради участници
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Jet2 съкращава над 100 пилоти

Британската лоукост авиокомпания Jet2 освобождава пилоти от повечето си бази в страната, след като преговорите…
Меню