Канада ограничава дроновете на 5 км от летищата

29 прочитания

Правителството на Канада взе пример от британските власти и обяви по-стриктни мерки срещу използването на дронове: пилотите им трябва да имат лиценз и да вдигат дроновете на повече от 5км от летищата, без да са употребили алкохол преди това.

Мерките бяха обявени в Лондон и Отава/на сайта на правителството/ след като дронове нарушиха трафика на летище Гетуик в продължение на 3 дни миналата година, а Хийтроу затвори за час по същата причина на 9 януари.

За да избегне подобни проблеми властите в Канада работят с „различни групи – летища, но и агенции по сигурността за оценка на контрамерки за прилагане според типа на дроновете и обстоятелствата”, обяви министърът на транспорта Марк Гарно.

Повече подробности не бяха дадени от съображения за сигурност.

Мерките

От юни 2019 в Канада собствениците на дронове с тегло от 250 грама до 25 кг ще трябва да ги регистрират, за да получат лиценз за използването им.

Дронът трябва да носи регистрационния си номер, издаден от властите на ясно видимо място по корпуса.

Дроновете няма да могат да летят над 120 метра височина на дистанция под 5,6 км от летище или близо до служби за спешна помощ.

Лицензи за оператори на дронове ще се дават на лица над 14 години.

Пилотът на дрон освен това не бива да е приемал наркотици или употребявал алкохол до 12 часа преди да лети.

При нарушение ще се налага глоба от 2000 евро, предвижда се и затвор при умишлено нарушаване на сигурността около летищата.

Снимка: Wikimedia.

Свързани теми

Предишна публикация
FAA одобри доставки с дронове на Google
Следваща публикация
Великобритания затяга режима за дронове
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню