IAG купува испанската Air Europa на половин цена

112 прочитания

International Airlines Group ще придобие третата по големина авиокомпания на иберийския полуостров за EUR 500 милиона или с 50% намаление.

Британско-испанската авиационна група потвърди сделката за придобиване на Air Europa, но на половин цена, или 500 милиона евро, поради щетите нанесени от пандемията.

На 20 януари IAG съобщи, че променя договора от ноември 2020г., според който дъщерната му Iberia приема да придобие целия дялов капитал на Air Europa за 1 милиард евро.

Компанията-майка успя да се договори с Air Europa за промяна в условията. Цената е намалена наполовина и няма да бъде платена от Iberia, чрез която става придобиването от IAG, преди шестата година след датата на сделката, която се очаква да бъде през второто тримесечие на 2021г.

Групата собственик и на втората по големина в Испания, Vueling, и на ирландската Aer Lingus планира да направи Мадрид един от най-големите си хъбове, с който да конкурира Амстердам, Франкфурт и Париж.

Air Europa получи през ноември последните 475 милиона евро от Испания под формата на заем. Правителството в Мадрид счита авиокомпанията за втория испански превозвач след Iberia и също стратегически актив.

IAG също си осигури държавна помощ – 2 милиарда паунда под формата на държавни гаранции за 5г.

В същия ден Iberia съобщи, че засилва кодшеър сътрудничеството си с Qatar Airways, който притежава 25,1% от IAG.

Свързани теми

Предишна публикация
FedEx ще запази хъбовете си в Париж и Лиеж
Следваща публикация
KLM се споразумя да не спира полетите
112 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Alitalia намалява маршрути и флот

Новият администратор на Alitalia информира синдикатите за планираното намаление на операциите на италианския превозвач. Самолетите…

Брансън поиска помощ за Virgin Atlantic

Собственикът на авиокомпаниите от групата Virgin, Ричард Брансън каза, че авиокомпаниите му във Великобритания и Австралия…
Меню