Ryanair се завръща във Франция

26 прочитания

Нискоразходният превозвач Ryanair обяви в четвъртък, 27 септември 2018 отварянето на две бази във Франция до лятото на 2019 – Бордо и Марсилия с инвестиция от 400 милиона щатски долара. Това ще създаде 120 преки работни места, съобщи АФП.

Ирландската компания обяви че смята да отваря нови бази и в други страни.

Ryanair стъпва във Франция след като Касационният съд в Париж отмени осъдителното си решение срещу нея.

Авиокомпанията затвори базата си в Марсилия в началото на 2011.

С новите две бази техният общ планиран брой ще се увеличи до 87.

Ryanair бе осъдена през октомври 2014 от Апелативният съд на Екс-ан-Прованс да плати глоба от 200 000 евро за условията на труд в Марсилия между 2007 и 2010.

Два самолета ще бъдат базирани в Бордо и още три в Марсилия. Двете летища стават хъбове и ще помогнат да откриването на 27 нови маршрути през лятото на 2019.

През януари Ryanair обяви, че планира да удвои капацитета си във Франция в следващите 4г. до 20 милиона пътници, въпреки че продължаващите стачки може да я принудят да промени краткосрочните си планове на други пазари.

 

  Европейска стачка Съобщението за френските бази бе направено в навечерието на общоевропейска стачка на кабинния състав на Ryanair на 28 септември 2018. Лоукост превозвачът се завръща в силно синдикализираната Франция, след като призна профсъюзите през декември 2017. Последваха серия от протести със спиране на работа. Пилотите в Германия са поредните, които засилват натиска над авиокомпанията за заплати и условия на труд. Германски синдикат на пилотите Vereinigung Cockpit (VC) обяви, че членовете му ще протестират в петък заедно с екипажи от Белгия, Италия, Холандия, Испания и Португалия. Очаква се 250 полета да бъдат отменени.

 

Ryanair обаче каза, че признаването на синдикатите й позволява да се разширява в страни, където профсъюзите имат силно влияние  като Франция.

Синдикатът на заетите в услугите в Германия, Verdi, който представлява около 1000 души кабинен състав в Ryanair обяви, че в петък служителите му ще протестират.

 

Ирландският закон

Традиционно Ryanair сключва договорите със служителите си по законодателството в Ирландия. Синдикатите казват, че това пречи на служителите да ползват местни социални придобивки.

ЕС подкрепи работниците в авиокомпанията в сряда като обяви, че би трябвало да работят според договорите в страните, където живеят, вместо по законите на Ирландия, където са регистрирани самолетите на Ryanair.

Снимка: Авиофорум.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиотехниците в САЩ не стигат
Следваща публикация
Рекордни 2 000 000 за летище Варна
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню