Рекордни 2 000 000 за летище Варна

59 прочитания

Летище Варна посрещна двумилионния си пътник за годината на 26 септември 2018, с което постави нов рекорд за аеропорта от създаването му досега.

Варненското летище отбелязва седма поредна година на постоянен и устойчив растеж на пътникопотока, като през последните три години той е постоянно в интервала между 13 и 16% на годишна база. Очаква се до края на 2018 растежът за годината да достигне 15%. До края на август 2018 през летището са преминали 19% повече пътници в сравнение със същия период на миналата година. Директорът на летище Варна, Димитър Костадинов, каза пред Авиофорум, че през най-натоварения месец на годината, юли, през летището са преминали над 450 000 пътници, което на годишна база го поставя редом със световни летища с годишен капацитет от над 5 милиона пътници.

Самолетът с двумилионния пътник беше посрещнат и с традиционния воден салют

Самолетът с двумилионния пътник беше посрещнат и с традиционния воден салют

Нарства и броят на обслужените самолети – за сравнявания период ръстът е 17% между 2017 и 2018, като за първите осем месеца на годината броят на пътуващите по международни линии се е увеличил с 20%, а по вътрешни с 23%.  Най-много са пътниците от Германия, следвани от тези от България, Русия, Полша и Великобритания.

Както отбеляза Улрих Хеппе – Изпълнителен директор на Фрапорт Туин Старт Еърпорт Мениджмънт – компанията, която оперира летищата във Варна и Бургас, двата аеропорта продължават тенденцията си на стабилно развитие, като през последните три години са най-бързо развиващите се в цялата мрежа на глобалния летищен оператор Фрапорт, базиран във Франкфурт.

Хеппе добави, че през следващите 2 години предстоят нови инвестиции в подобряването на инфраструктурата на Летище Варна за над 30 милиона евро, като ще бъдат реновирана и реорганизирана площта със самолетните стоянки, зоната за крилото за пожарна и аварийна безопасност и още от пътеките за рулиране. В дългосрочен план предстоят и нови инвестиции в разширяване на пътническия и карго терминал, с което ще бъде увеличен и максималния капацитет на летището.

Bulgarian Eagle оперира за Germania два самолета А319. Първият от тях е LZ-AOA, чиято първоначална регистрация в България бе за правителствения Авиоотряд 28

Bulgarian Eagle оперира за Germania два самолета А319. Първият от тях е LZ-AOA, чиято първоначална регистрация в България бе за правителствения Авиоотряд 28

Донякъде символично, двумилионният пътник пристигна със самолет на немската авиокомпания Germania, опериран по силата на дългосрочен договор от българския превозвач Bulgarian Eagle с изцяло български екипаж. Bulgarian Eagle разполага с два самолета А319 във флота на Germania, като през следващите две години възнамерява да ги увеличи до 5.

Дженифър Зибенхар със съпруга и двете им деца

Дженифър Зибенхар със съпруга и двете им деца

Щастливката бе Дженифър Зибенхар, която пристигна от Нюрнберг със семейството си и беше изненадана със специални подаръци от Летище Варна и неговите партньори.

[foogallery id=“2928″]

снимки: Авиофорум и Летище Варна

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair се завръща във Франция
Следваща публикация
South African Airways банкрутира
59 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

LOT ще лети до Маями от 2019

Полската национална авиокомпания LOT обяви, че открива резервациите за новите си полети до Маями, които…
Меню