Леки самолети вместо хеликоптери?

77 прочитания

Франция обмисля да въведе леки самолети на мястото на хеликоптерите, за да намали разходите като запази оперативния капацитет, съобщи Janes.

Командирът на френската лека авиация в армията /ALAT/ обясни, че хеликоптерите се нуждаят от интензивни ъпгрейди. „Защо ми е хеликоптер за определена мисия – сигурно защото трябва да направи нещо на земята /и да кацне в определена зона /. Ако не трябва да се прави нищо на земята / например разузнаване или съпорт на летище/, защо да не използваме самолет“, каза ген.-лейтенант Майкъл Гриченко.

В момента ALAT / Aviation Légère de l’Armée de Terre/ оперира близо 300 хеликоптера от различен тип и малък брой самолети. Това включва 62 Tiger на Airbus, 99 Gazelles на Aerospatiale, 8 Caracals на Airbus, 23 NH90 на NHIndustries, 68 Puma на Aerospatiale, и 26 Cougars на Airbus. Самолетите са 5 Pilatus PC-6 Turbo Porters и 8 TBM-700, използвани главно за свръзка и леки транспортни мисии.

На 2 февруари два военни хеликоптера Газел се разбиха между Кабас и Карсес, близо до Марсилия. Загинаха 5 души. Хеликоптерите бяха учебни, на EALAT, училището за пилоти за леката авиация на ALAT.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Иновативен и достъпен планер за обучение от BG
Следваща публикация
Stratos 714 Jet – лек бизнес изтребител
77 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

CAE дава стипендии за жени-пилоти

Канадската компания CAE, най-големият производител на тренажорни системи за гражданската авиация, за втора поредна година…
Меню