Emirates съкращава поне 9000 работни места

23 прочитания
Президентът на най-голямата авиокомпания в Близкия Изток обяви, че Emirates е започнала съкращение на най-малко 9000 работни места, заради пандемията.

Президентът на авиокомпанията Тим Кларк обяви данните в интервю за ВВС, с което за първи път публично разкри мащаба на съкращенията в най-големия световен превозвач на далечни разстояния. До началото на кризата персоналът на Emirates наброяваше около 60 000 души. До 15 юли авиокомпанията планираше да закрие около 10% от позициите си, но заради задълбочаването на кризата броят им ще достигне 15%.

Въпреки това, Кларк признава, че неговата авиокомпания не е била „ударена чак толкова сериозно от кризата, колкото други по света.“ Междувременно ВВС цитира сигнали от източници в авиокомпанията, които твърдят, че липсата на прозрачност и вътрешна комуникация около оздравителни мерки създава допълнително напрежение сред служителите и влияе твърде негативно на бизнес климата в компанията като цяло.

Сър Тим Кларк, Главен изпълнителен директор на Емирейтс

Сър Тим Кларк, Главен изпълнителен директор на Емирейтс

До момента най-малко 700 от 4 500-те пилоти в авиокомпанията са получили предизвестия за прекратяване на договорите, като се очаква броят на освободените да достигне 1 200 до края на юли.

Повечето от съкратените позиции са от екипажите, които летят на самолети Еърбъс, за сметка на тези на Боинг. Емирейтс е най-големия оператор на суперджъмбото А380 в света, но беше принудена да приземи почти целия си флот от 119 от тези самолети, заради кризата. Останалите самолети във флота са Боинг 777, които събират по-малко пътници и са по-ефективни в създалата се ситуация.

Отделно, сър Тим Кларк първоначално заяви, че кризата ще е краят на А380, но няколко седмици по-късно промени позицията и заяви, че авиокомпанията ще продължи да оперира с този тип самолет. Емирейтс обаче прекрати поръчките си за нови самолети от Еърбъс и очаква бъдещи доставки само от Боинг, за новите Боинг 777 от сериите -9 и -10.

Свързани теми

Предишна публикация
Извънредна директива за паркираните Боинг 737 в САЩ
Следваща публикация
Недоволство в Wizz заради изплащане на бонуси
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Emirates поръча 50 A350XWB

Airbus и Emirates подписаха договор за покупка на 50 самолета от най-новото поколение широкофюзелажни A350XWB…
Меню