Emirates съкращава поне 9000 работни места

22 прочитания
Президентът на най-голямата авиокомпания в Близкия Изток обяви, че Emirates е започнала съкращение на най-малко 9000 работни места, заради пандемията.

Президентът на авиокомпанията Тим Кларк обяви данните в интервю за ВВС, с което за първи път публично разкри мащаба на съкращенията в най-големия световен превозвач на далечни разстояния. До началото на кризата персоналът на Emirates наброяваше около 60 000 души. До 15 юли авиокомпанията планираше да закрие около 10% от позициите си, но заради задълбочаването на кризата броят им ще достигне 15%.

Въпреки това, Кларк признава, че неговата авиокомпания не е била „ударена чак толкова сериозно от кризата, колкото други по света.“ Междувременно ВВС цитира сигнали от източници в авиокомпанията, които твърдят, че липсата на прозрачност и вътрешна комуникация около оздравителни мерки създава допълнително напрежение сред служителите и влияе твърде негативно на бизнес климата в компанията като цяло.

Сър Тим Кларк, Главен изпълнителен директор на Емирейтс

Сър Тим Кларк, Главен изпълнителен директор на Емирейтс

До момента най-малко 700 от 4 500-те пилоти в авиокомпанията са получили предизвестия за прекратяване на договорите, като се очаква броят на освободените да достигне 1 200 до края на юли.

Повечето от съкратените позиции са от екипажите, които летят на самолети Еърбъс, за сметка на тези на Боинг. Емирейтс е най-големия оператор на суперджъмбото А380 в света, но беше принудена да приземи почти целия си флот от 119 от тези самолети, заради кризата. Останалите самолети във флота са Боинг 777, които събират по-малко пътници и са по-ефективни в създалата се ситуация.

Отделно, сър Тим Кларк първоначално заяви, че кризата ще е краят на А380, но няколко седмици по-късно промени позицията и заяви, че авиокомпанията ще продължи да оперира с този тип самолет. Емирейтс обаче прекрати поръчките си за нови самолети от Еърбъс и очаква бъдещи доставки само от Боинг, за новите Боинг 777 от сериите -9 и -10.

Свързани теми

Предишна публикация
Извънредна директива за паркираните Боинг 737 в САЩ
Следваща публикация
Недоволство в Wizz заради изплащане на бонуси
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair си оставя вратичка за Airbus

Седмиците след Великденската ваканция ще са решаващи за летния график според Райънер. Лоукост авиокомпанията има…

Enstrom Helicopter фалира

Американският вертолетостроител Enstrom Helicopter Corporation обяви, че на 21 януари 2022 г. прекратява дейността си,…
Меню