Съдът отхвърли разширението на Хийтроу

11 прочитания

Апелативният съд във Великобритания реши, че плановете за разширяване на лондонското летище Хийтроу са незаконни, защото не отчитат ангажимента на правителството, свързан с климатичните промени.

Кметът на Лондон, Грийнпийс, Приятели на Земята и План Б Земя се противопоставиха на намеренията на правителството от средата на 2018г и съдът уважи исканията им.

Планът за разширение на летището бе одобрен от парламента и тогавашният транспортен министър обяви решението за „исторически момент”.

Той включваше строеж на трета писта.

Британският директор на Грийнпийс Джон Совън каза, че третата е вече окаян проект заради разходите, шума, замърсяването на въздуха, унищожение на местообиталища и липса на достъп.. Борис Джонсън би трябвало да отмени проекта за трета писта веднъж завинаги”.

Преди да стане премиер Борис Джонсън обещаваше да легне пред булдозерите, за да спре строежа.

Отсега нататък всички разходи за инфраструктура във Великобритания ще минават през съда, ако не отговарят на Закона за опазване на климата, който предвижда нулеви въглеродни емисии до 2050г.

Решението на премиера да не обжалва решението може да постави под въпроси разширението на другите летища, защото в момента няма как самолетите да спрат да излъчват СО2.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Прага пусна стрийм от пистата
Следваща публикация
Как летища и авиокомпании се пазят от грип
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ЕК пак разследва заем за Alitalia

Европейската комисия ще разследва задълбочено държавния заем от 400 милиона евро за италианската авиокомпания Alitalia,…
Меню