Иновативен и достъпен планер за обучение от BG

210 прочитания

Представете си ултралек самолет с иновативен дизайн, изключително лесна и изгодна поддръжка, и възможности за дълъг живот и разширяване на способностите, чрез надграждане.

Трудно е, нали.

Glider DARko 0007 Glider DARko 0006 Glider DARko 0003

Но съвсем не е невъзможно. Точно в тази посока работи българската самолетостроителна компания и конструкторско бюро ДАР. Проектът е все още на идейна фаза, но самата идея звучи повече от обещаващо и има смисъл в много направления.

Като планер, такова въздухоплавателно средство може да се използва за начално обучение на пилоти и запознаването им с теорията и принципите на полета, основите на аеродинамиката и основните практически умения.

Ултралек самолет DAR Solo, който вече е популярен в Англия, Германия и Русия.

Ултралек самолет DAR Solo, който вече се радва на популярност сред ентусиастите в Англия, Германия и Русия.

В последствие, конструкцията и, най-вече крилото, което е почти идентично с това на популярния ултралек самолет ДАР Соло, позволяват към планера да се прикачи двигател, който да го превърне в задвижван самолет. Нещо повече – предвид съвременните тенденции, подобен двигател може да бъде и електрически, а защо да не са и два. Така пилотите – били те обучаеми или собственици на машината, автоматично минават в по-сложния клас на многодвигателен самолет.

С добро планиране и дизайн метаморфозите биха могли да продължат, с добавяне на допълнителна авионика, елементи от конструкцията и т.н., които многократно биха оправдали иначе минималната първоначална финансова инвестиция в подобен новаторски дизайн.

Glider DARko 0011

Още нещо – проектът все още си търси име. Вече има някои идеи, за които можете да гласувате:

[poll id=1645]

 

виртуални модели: Aeroplanes DAR

Свързани теми

Предишна публикация
Sun Flyer – Тесла-та на леката авиация
Следваща публикация
Леки самолети вместо хеликоптери?
210 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню