Airbus предаде 100-я А380 на Emirates

14 прочитания

Най-големият световен оператор на А380 в света получи днес своя стотен самолет от този тип. Събитието беше толкова съществено, че за церемонията по предаването на самолета в Хамбург пристигна Президента и Главен изпълнителен директор на Emirates шейх Ахмед бин-Саид Ал-Мактум. По (не)случайно стечение на обстоятелствата той е и главен администратор на емирството Дубай. В церемонията участваха още сър Тим Кларк, Президент на авиокомпанията, Том Ендерс, Главен изпълнителен директор на Еърбъс, Доминик Хорууд, Генерален директор на Ролс-Ройс и други официални представители.

Събитието наистина е знаменателно както за Emirates, която няма аналог в световен мащаб по брой суперджъмбо и широкофюзелажни самолети във флота си въобще, и за Еърбъс – която отчяно се опитва да възобнови интереса към най-големия пътнически самолет в света и да удължи производствения живот на програмата с поне още 10 години, дори и на цената на допълнителни инвестиции в усъвършестван и по-икономичен модел на мегамашината.

Обновеният onboard lounge бар - важен отличителен белег на Emirates

Обновеният onboard lounge бар – важен отличителен белег на Emirates

Стотния А380 за Emirates е оборудван с двигатели Трент на Ролс-Ройс и пътническа кабина в трикласова конфигурация с 14 частни суита в първа класа, 76 места в бизнес класа и 426 в икономическа. На борда ще има и обновена версия на „въздушния бар“ на авиокомпанията, а самолетът ще бъде част от изложението на предстоящото авиошоу в Дубай. В допълнение към тържествата, самолетът отдава почит на основателя на Обединените Арабски Емирства Шейх Зайед бин Султан Ал Нахян със специална окраска. 2018 е годината на Зайед в ОАЕ, по случай 100-годишнината от рождението на основателя на държавата ОАЕ.

снимки: Airbus & Emirates

[foogallery id=“918″]

Свързани теми

Предишна публикация
Ново А380 преживяване от Singapore Airlines
Следваща публикация
От Варна и Пловдив вече и до Брюксел с Райън
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Аерофлот планира 11 А350-900 до 2020

Групата на Аерофлот очаква нискоразходната Победа да бъде основния фактор на ръста на пътниците, съобщи…

Катастрофа на Ан-24 в Сибир

Пътнически Ан-24 на авиокомпания Ангара се разби при аварийно кацане в Бурятия, Сибир на 27…
Меню