Сред Топ 40 в Европа, летище София увеличава полетите

103 прочитания

Летище София остана сред отворените в Европа по време на пандемията, нареди се сред Топ 40 на континента и за седмицата, приключила на 19 май 2020г. записа 1%  ръст на полетите /51/, показват данните на Юроконтрол.

Главното летище на България успя да създаде организация за приемане и обслужване на малкото изпълнявани граждански полети и увеличения ръст на товарните, хуманитарните и евакуационните.

В Топ 40 летище София се нареди на 30-о място преди Барселона Ел Прат, Женева, Прага, Будапеща и Букурещ и данните на Юроконтрол показват, че се вписва в европейската тенденция за ръст на трафика на големите летища, воден от хъбовете Франкфурт /238 полета/, Амстердам /215/ и Лондон Хийтроу /206/.

Топ 40 летища в Европа към 19 май 2020г. Източник: Юроконтрол

Топ 40 летища в Европа към 19 май 2020г. Източник: Юроконтрол

С плавното разхлабване на противоепидемичните мерки в Европа след дъното от 14-16 април, към 18 май вече се наблюдава плавно връщане на трафика към нивата от 1 април. Въпреки това трафикът е 85% под нивата от 2019г., а основните авиационни потоци остават главно по вътрешни линии за първата половина на май.

IATA очаква възстановяване на въздушния транспорт до нивата от 2019г. да отнеме 2 години.

Графиката долу показва прогнозата на Юроконтрол за възстановяване на полетите за 8-14 юни 2020г.

Очаквано ниво на въздушния трафик в Европа за 8-14 юни 2020. Източник: Юроконтрол

Очаквано ниво на въздушния трафик в Европа за 8-14 юни 2020. Източник: Юроконтрол

Летище София ще продължи да работи при стриктно спазване на всички изисквания, наложени от компетентните регулаторни и здравни органи и постепенно отваря за пристигащи и заминаващи пътници и за екипажи, в съответствие с разпорежданията на националните власти и международните авиационни регулатори.

 

По-долу интервю с получените по мейл отговори на директора на летище София Владимир Рапонджиев за работата на столичното летище, без редакция.

  1. Как успя летище София да остане едно от малкото в Европа, което не спря работа по време на пандемията? Според Юроконтрол е в Топ 40 на работещите към средата на май и отбелязва ръст на полетите за последната седмица.

Въпреки ограниченията, свързани с международните пътувания и транспорт, летище София е работещо и напълно оперативно при стриктно спазване на въведените мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Усилията на целия екип на „Летища София“ ЕАД са били насочени в поддържане на въздушната свързаност и в осигуряване на сигурни и безопасни условия на пътуване и работа в условия на пандемия. Тези приоритети остават неизменни и до днес.

Всеки пристигащ полет и неговите пътници се обработват индивидуално, като задължително след това се прави дезинфекция на зоните, в които са пребивавали пътниците. Не се допуска смесването на пътници от различни пристигащи полети. През втората половина на март и през април от летище София е имало пътнически полети основно от и до европейски дестинации. С тези полети са транспортирани български и чужди граждани, прибиращи се в собствените си държави.

За периода са извършвани и карго полети, сред които отбелязваме чартърните полети от Китай с медицински консумативи.

  1. Какви са перспективите за излизане от ограничителния режи?

Към момента от летище София по редовни пътнически линии оперират три авиокомпании „България Ер“, „Уизер“, „Райънер“. В ежедневен контакт сме и с останалите авиопревозвачи и имаме готовност при изявено желание от тяхна страна да възобновим обслужване на полетите.

Авиокомпаниите по брой полети в Европа на 11 май 2020г. Източник: Юроконтрол

Авиокомпаниите по брой полети в Европа на 11 май 2020г. Източник: Юроконтрол

  1. Какво направи Летище София за обезпечаване на служителите с лични предпазни средства?

Всички служители на „Летище София“ ЕАД, ангажирани в обслужването и проверката на пътниците са снабдени със специални облекла, маски, ръкавици, предпазни очила и дезинфектанти.  Монтирани са плексигласови предпазни прегради на гишетата за полетна информация, както и на тези за регистрация на пътници и багажи.

Работещите в администрация са отделени от летищния пътникопоток – служителите ползват специално обособен за целта вход/изход от сградата. Извършват се периодични почиствания и дезинфекция на работните помещения при спазване на всички препоръки на компетентните институции.

Мерки и организация на работа на летище София към момента:

В обществените сгради на Терминал 1 и Терминал 2 се допускат само пътници с предпазни маски и след измерване на телесната температура – с ръчни термометри и с термовизионни камери. Има монтирани термовизионни камери и на местата, които посрещат пристигащите пътници.

На територията на летището стриктно се следи за спазване на необходимата физическа дистанция (съгласно препоръките на РЗИ: 1,5 – 2 м.): на пода са разлепени стикери, напомнящи на пътниците да стоят на разстояние един от друг; по аудиоуредбата на кратки интервали са излъчвани съобщения със сходно съдържание. Правилото за дистанция се прилага и по отношение на перонните автобуси: пътниците в тях трябва да са два пъти по-малко от капацитета на превозното средство. За предотвратяване на струпването на пътници пред гишетата за паспортно-визови контрол, пред гишетата за регистрация на пътници и багажи, както и на полетните изходи са изградени специални коридори (т.нар. „змейки“).

Летищният оператор извършва почистване и дезинфекция четири пъти дневно. Процедурата обхваща междутерминалния шатъл, перонните автобуси и всички обекти, с които пътуващите са в директен досег, като кошници за багаж, парапети, асансьори, полетни изходи и др. Санитарно-хигиенните помещения се почистват основно и се обработват с дезинфекциращи препарати на всеки час. Климатично-вентилационната система също се дезинфекцира, а филтрите се подменят редовно с цел осигуряване на чист въздухопоток.

По отношение на информираността на пътниците на видими места са разположени различни информационни материали, свързани с профилактика и предпазване от заболяването – постери, табла и видео изображения.

4. Какво става с търговските обекти на терминалите, как ще работят при отварянето с новите мерки?

Отварянето на търговските обекти става поетапно съгласно издадените заповеди на министъра на здравеопазването и при спазване на съответните противоепидемични мерки.

Понастоящем в травъл ритейл магазините, оперирани от „Летище София“ ЕАД са поставени плексигласови прегради на касите, а за пазаруване без риск са осигурени ръкавици и дезинфектанти на входовете на обектите. Следи се за спазване на препоръчителната социална дистанция и в съответствие с изискванията на здравните власти летище София извършва регулярно почистване и дезинфекция на търговските обекти.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Hertz Америка е в банкрут
Следваща публикация
Бургас – Виена с Wizz от 3 юли
103 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ предлага още мита за Airbus

Списъкът със стоки, внос от 4 европейски страни: Германия, Франция, Испания и Великобритания за 11…
Меню