Dassault представи новия Falcon 6X

160 прочитания

Френският лидер в производството на бизнес-джетове Dassault Aviation представи най-новият си продукт в сегмента на ултра-широките и с далечен обсег бизнес самолети – Falcon 6X.

Събитието се проведе на 8 декември на специална церемония с ограничен брой гости, но предавана онлайн, в хангара Чарлс Линдберг в производствената база на Дасо на летище Мериняк в Бордо.

Французите избраха да направят премиерата въпреки пандемията от Ковид-19, за да подчертаят нарастващата релевантност на сектора на бизнес авиацията в променената от безпрецедентната криза авиационна среда. Въпреки „виртуалното“ представяне, събитието придоби глобален характер с над 8000 зрители по света.

Ерик Трапие, CEO на Dassault Aviation

Falcon 6X е огромен скок напред за операторите на бизнес-джетове с голяма кабина. Новият ни самолет има най-широката и най-висока пътническа кабина в света на бизнес авиацията. Той осигурява невиждани досега нива на комфорт, простор, производителност и безопасност, които се превръщат в нов модел за подражание.

Ерик Трапие, Главен изпълнителен директор на Dassault Aviation

С първото публично представяне на новия самолет стартира и наземната му изпитателна програма, заедно с мащабните проверки на системите, които предшестват първия полет, насрочен за началото на следващата 2021 година.

Самолетът е оборудван с двигатели PW-812-D от Pratt & Whitney, които вече преминаха сертификационната си програма и са готови да задвижват новата машина.

Falcon 6X претендира за най-просторната кабина в бизнес авиацията въобще

Falcon 6X има обхват от 10 186 км и крейсерска скорост от Мах 0.90, което му осигурява възможност да свързва всички най-популярни бизнес хъбове на планетата нонстоп.

Друга особеност на самолета е пределно ниската скорост на заход, която може да падне до 109 възела в стабилизиран полет – по-малко от всеки друг бизнес самолет. Това му позволява напълно безопасно да оперира на много малки летища, къси полоси и предизвикателни географски области, също както и останалите самолети от семейството Falcon.

[foogallery id=“8784″]

информация и снимки: Dassault Aviation

Свързани теми

Предишна публикация
Предадоха стотния PC-24
Следваща публикация
Първа поръчка за A321LR Airbus Corporate Jet
160 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Eurowings полита към Америка

Eurowings ще лети от Фракфурт и Мюнхен до Америка от следващото лято. Нискоразходната авиокомпания на…

Котка в кокпита

Скъпоструващо закъснение на пакистанския национален превозвач беше предизвикано от котка на борда. Самолетът не успял…
Меню