Airbus се готви да представи A350-1000ULR

270 прочитания

Докато световните авиокомпании все по-масово се радват на навлизането на олекотените композитни материали в самолетните конструкции и все по.икономичните двигатели, някои от тях отново се обръщат към старите си мечти за въздушни превози на ултра-дълги разстояния.

До момента на пазара съществуват само два самолета, които могат да обслужват подобни амбиции – американския Boeing 777-200LR и европейския Airbus A350-900ULR. И докато втория тепърва прохожда на пазара, Еърбъс вече вижда сериозен потенциал в нишата и започва да се готви за удължената му версия – А350-1000ULR. Изглежда преговорите по темата с редица авиокомпании напредват сериозно, защото европейския производител е на прага да обяви програмата официално.

Намерението на Еърбъс да предложи на пазара цяло семейство самолети за ултра-дълги разстояния следва интензивни разговори с различни превозвачи, повечето от които проявят интерес от потенциални поръчки за големия А350-1000ULR или конвертиране на вече поръчани самолети от типа към новия модел. Серията -1000ULR ще може да лети още по-далеч и с повече пътници от -900, което може да доведе до сбъдване на отдавнашата мечта за свързване на големите австралийски градски центрове с Лондон, например. Еърбъс бърза с проекта, за да го постави на терена срещу американския Boeing 777X и неговите варианти -9, -10 и потенциални следващи модификации. Предвид забавянето от страна на Боинг, Еърбъс е напълно подготвен да предложи новия ултра-дълъг вариант в по-кратки и изпълними срокове от американския производител, преди 777Х да превземе нишата на ултрадългите превози.

A350-900ULR на Singapore Airlines е конфигуриран в две класи - Бизнес със 67 седалки и Икономична

A350-900ULR на Singapore Airlines е конфигуриран в две класи – Бизнес със 67 седалки и Икономична

Singapore Airlines е началния клиент на А350-900ULR, който може да лети до 9700 морски  мили или близо 20 часа нонстоп, според конфигурацията на пътническата кабина и вместимостта на допълнителните резервоари. Той обслужва един от най-дългите полети в света – Сингапур-Ню Йорк, който продължава 18 часа и изминава над 8000 морски мили. Всъщност съществуващия модел -900ULR не използва допълнителни резервоари изобщо, а разчита на предвидено допълнително място в съществуващите резервоари, което може да се използва при нужда и намалено тегло на превозвания товар.

Другият превозвач е Qantas, която много иска да осигури нонстоп полети по т-нар. Път на Кенгуруто между Австралия и Великобритания. Тя вече лети нонстоп между Пърт и Лондон, но на борда на Боинг 787-9.

След проявилите интерес към новия самолет авиокомпании са и Qatar Airways, Virgin Atlantic, British Airways и Delta. Еърбъс вече има над 1000 поръчки за семейството А350, което вижда като огромен успех. Но докато му се радва, в останалия спектър на широкофюзелажния пазар няма почти никакво раздвижване, след като бе принуден да спре и програмата за най-големия пътнически самолет в света А380, с продадени едва над 250 самолета.

снимки: Airbus

Свързани теми

Предишна публикация
Ан-74 кацна по корем в Могадишу
Следваща публикация
Румъния поръча медицински хеликоптери от Airbus
270 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню