Русия се присъедини към Монреалската конвенция за авиопревозите

28 прочитания

Какво означава това? Най-общо казано, от сега нататък изпращаните обезщетения за закъснели полети по международни линии от/до Руската федерация могат да нарастнат близо 100 пъти. Промените няма да засегнат вътрешните полети в рамките на федерацията. Ратификацията на присъединяването към Монреалската конвенция, която унифицира правилата за международните въздушни превози, влиза в сила на 21 август 2017. Покритието на конвенцията обхваща както редовни, така и чартърни полети към всички останали страни, които участват в нея. Първоначално руското министерство на транспорта имаше намерение обхватът на договореностите по Конвенцията да включва и вътрешните полети, но поради юридически ограничения това не е било възможно.

755033241766312

По данни  на Росавиация за първото полугодие на 2017 година руските авиокомпании са превозили по международни маршрути 18.4 милиона пътници, което е близо 40% от общия трафик от Русия. Конвенцията разширява границите и размерите на отговорност на превозвачите за причинени вреди на клиентите по време на полетите. Компенсациите се приравняват към специално създадено за целта платежно средство – Специални права по взаимстване – които се преизчисляват ежедневно на основата на няколко световни валути – японска йена, американски долар, евро и паунд стерлинг. Така например досега руските авиокомпании носеха отговорност за повреден багаж в размер на около 20 долара. Според новите изисквания тази отговорност може да достигне $1400. Досега компенсациите за закъснели полети, според  руското законодателство възлизаха на около $34 за всеки просрочен час, а в рамките на конвенцията ще нарастнат до $5400.

На фона на тази информация най-големият руски превозвач Аерофлот предупреди, че влизането в конвенцията съвсем не означава, че авиокомпаниите следва автоматично да изпращат обезщетения, както това се случва по Европейския регламент ЕС261/2004 и вълзиза на суми от 250 до 600 евро. Според Монреалската конвеция, всяка предявена жалба следва да бъде доказана и аргументирана, включително в съда.

– снимки: wikimedia.commons | TASS

Свързани теми

Предишна публикация
Qantas се готви за най-дългия редовен маршрут в авиацията
Следваща публикация
Македония и Китай подписват авиационно споразумение
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню