2 милиона пътници и Бургас чупи рекорди

137 прочитания

Летище Бургас продължва да поставя рекорди. Тази година двумилионния пътник на LBBG пристигна два дни по-рано, отколкото това се случи през миналата година. По-важното в случая е, че летището е на път да прехвърли и границата от 3 милиона обслужени пътници годишно, но това най-вероятно ще се случи през 2018-а, ако настоящия тренд в туристическия поток се запази и догодина, по мнението на Главния изпълнителен директор на Летище Бургас, Георги Чипилски. Друг, може би по-важен рекорд, беше поставен още през юли, когато на пистата бяха регистрирани общо 266 самолетодвижения /излитания и кацания/ дневно. Това е най-високия резултат от всички български летища на дневна база и през последните години Бургас е едноличен рекордьор по този показател.

Джейн Магуайър и семейството й бяха изненадани с ВИП посрещане и червен Ford Mustang

Джейн Магуайър и семейството й бяха изненадани с ВИП посрещане и червен Ford Mustang

Тази година двумилионния пътник беше посрещнат с детелини, защото слезе от борда на ирландски самолет на Aer Lingus с полет от Дъблин. Превозвачът традиционно посещава Бургас, като сезонна дестинация през лятото и със шестте си полета дневно е най-големия оператор по маршрути от Ирландия. LBBG обслужва полети до повече от 146 дестинации в 41 страни, изпълнявани от 77 авиокомпании. Kъм момента летище Бургас се радва на стабилен ръст от 4% на пътникопотока, главно поради нарастващия интерес от страна на пътниците от Великобритания, Германия, Полша и Чехия. Летищния оператор Фрапорт Туин Стар направи инвестиции за над 8 милиона лева в различни инфраструктурни проекти на аеропорта през последната година.

Основна цел в стратегическия план за развитие, е привличането на целогодишен трафик към летището. В момента делът на нискоразходните авиокомпании е под 10%, но именно на тях се разчита за добавянето на маршрути и през зимата. Това вече се случи във Варна, другото летище на Fraport в България, където от тази година стартират полети на easyJet и Ryanair, а Wizzair базира първи самолет – засега с намерение за изпълнява целогодишни полети.

 

[foogallery id=“483″]

Свързани теми

Предишна публикация
Air Berlin е в процедура по несъстоятелност
Следваща публикация
Конкорд може да полети отново през 2019
137 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню