НАСА посочи 11 проблема в Starliner

31 прочитания

Комисията на НАСА обяви за софтуерен проблем в Starliner, който би могъл да предизвика „катастрофален инцидент” по време на първия полет на капсулата.

Американската агенция препоръча задълбочено разследване на процедурите по проверка на софтуера на Boeing.

Преди седем седмици Boeing CST-100 Starliner се върна на Земята, без да стигне до Международната орбитална станция по време на тестов полет без екипаж на борда.

Мисията, стартирала на 20 декември 2019г. приключи два дни по-късно в Ню Мексико без скачване със станцията. Целта й беше да достави товар на станцията и да се върне на Земята като покаже възможностите си. Проблем със софтуера я изведе на погрешна орбита.

На 7 февруари 2020г. администраторът на НАСА Джим Бриденстайн каза пред пресата, че независим екип е установил няколко проблема по време на този полет, главно софтуерни, извън първоначално обявената грешка с бордовия часовник.

Този проблем е свързан със софтуера, който управлява разкачването на пътническия модул на Старлайнер със сервизния преди кацане.

Третият проблем на тестовия полет не е свързан със софтуера, а със смущения в комуникацията между апарата и центъра за контрол на полета на Земята.

Общо НАСА откри 11 проблема, по които производителят трябва да работи приоритетно.

Бриденстайн каза, че очаква окончателния доклад от разследването до края на февруари.

Директорът на НАСА за управляеми космически полети Дъг Ловеро каза, че проблемите са „само симптоми”.

„Реалният проблем е в това, че имахме многобройни пропуски в дизайна, разработката и тестовия цикъл на софтуера.. и върху това ще се концентрираме в бъдеще”.

Starliner е космическият кораб, разработен от Boeing за превоз на астронавтите на NASA до Международната орбитална станция още от тази година.

Старши вицепрезидентът на Boeing Джим Чилтън каза, че компанията е замразила графика на проекта до приключване на разследването.

Свързани теми

Предишна публикация
Слагайте очилата: Нищо не е по-красиво от слънцето
Следваща публикация
Starliner не се скачи с орбиталната станция
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

И Хърватия се предаде на F-16

След не толкова продължителния конкурс за придобиване на нов тип боен самолет, колкото този процес…
Меню