Air Malta се прероди в KM Malta Airlines

85 прочитания

Националната авиокомпания на Малта, Air Malta, преустанови дейност на 30 април 2024 и още на следващия ден беше заместена от новата авиокомпания KM Malta Airlines. За своята дейност тя наследи 8 самолета Еърбъс А320, които предшественикът й оперираше на лизинг.

Air Malta е известен и значителен играч в авиационната индустрия през последните над 50 години с редовни полети до Европа, Северна Африка и Близкия Изток. През последните години обаче авиокомпанията беше изправена пред значителни проблеми, като раздут персонал и непосилни разходи за поддръжка и заплати.

А319 на вече бившата Air Malta

През октомври 2023 финансовия министър на островната държава разкри, че Air Malta е развивала дейността си на загуба от над 20 години, като в пиковите моменти е имала флот от 9 самолета и 1400 души персонал, което прави съществуването й без субсидии от правителството невъзможно.

Независимо от тези предизвикателства малтийското правителство държи да има национален авиопревозвач, който вижда като стратегически актив, предвид отдалечеността на държавата и развивата й туристическа индустрия.

Така се стигна до решението за създаване на наследника KM Malta Airlines, която ще има флот от 8 самолета и персонал от под 400 души. Избраната формула е резултат от изтощителни преговори между Валета и Европейската Комисия, с участието на външни консултанти, които разработват 5 годишен план за възраждането на авиокомпанията под нов бранд.

Air Malta и новата Malta Airlines не трябва да се бъркат с MALTA AIR, която е подразделение на ирландската Райънеър, опериращо под малтийски флаг., То разполага само със самолети Боинг 737-8-200 MAX

Планът предвижда флот от 8 високоикономични самолета от семейството А320neo, както на лизинг, така и собствени. Те ще разполагат със 168 места в двукласова конфигурация, от които 36 бизнес седалки. Първоначално тези самолети ще се използват за полети до 17 дестинации от летище Лука, предимно до Европа. Новосформираното дружество наследява всички активи и персонала на Air Malta и остава 100% държавна собственост.

Свързани теми

Предишна публикация
Историята с изгубеното коте, която застраши репутацията на Aegean Airlines
Следваща публикация
Air Serbia подсилва лятото с още 10 самолета
85 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Great Dane Airlines банкрутира

Малката регионална авиокомпания Great Dane Airlines подаде документи за обявяване на фалит и прекрати всички…

Ryanair гледа към Африка

Лоукост превозвачът създава група авиокомпании в Малта. Ryanair прие да създаде базирана в Малта авиокомпания…

Рекорден трафик за Air Malta

Air Malta постигна рекорден ръст от 5% ръст спрямо предишната година през ноември 2019. Националната…
Меню