Airbus показа нов тип двигатели за концепцията си ZEROe

335 прочитания

Инженерите на Еърбъс са измислили нов тип концептуални двигатели за бъдещите самолети от програмата ZEROe за летящи машини задвижвани от водородно гориво. Те представляват нещо, като „капсули“ монтирани под крилото на самолета и са една от потенциалните конфигурации обсъждани от европейския консорциум, в рамките на програмата за дизайн и разработка на бъдещите системи за задвижване с нулеви емисии.

Разработките предвиждат представянето на няколко различни дизайна за двигатели с водородни горивни клетки, от които компанията да избере най-подходащата технология за бъдещото си семейство енергийно ефективни самолети.

„Капсулната конфигурация е реално дистрибутирана система, която разчита на шест отделни и независими силови установки, които осигуряват задвижването на самолета.
Водородните клетки изискват съвсем различен дизайнерски подход и архитектура, което води и до коренно различен и иновативен подход от страна на инженерите.“

Матийо Томас, Главен системен архитект на програмата ZEROe

По-малките експериментални водородни самолети с до 20 места могат да разчитат на традиционна конфигурация на крилото с два пропелера. По-големия капацитет от пътници и товари и по-дългият обсег обаче изискват различен подход, твърдят от Еърбъс. Така капсулната конфигурация с повече на брой двигатели е едно от потенциалните решения за задвижване на по-големи и енергоемки машини.

Според Еърбъс, двигателните капсули позволяват безпроблемно демонтиране и замяна за рекордно кратко време, като биха улеснили значително поддръжката и ремонтите на такъв тип самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing уреди делото в САЩ за MAX с $2,4 милиарда
Следваща публикация
Полетя новата модификация на руския Ил-114
335 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa приземява 150 самолета

Германската авиокомпания Lufthansa обяви, че спира 150 от общо 770 самолета в групата, заради „извънредни…

Flyadeal сменя ербъсите с 737 MAX

Саудитският нискоразходен превозвач Flyadeal изоставя Airbus и минава на боинги. Авиокомпанията поръча 30 самолета 737MAX…
Меню