Air Malta ще бъде закрита

128 прочитания

Малтийското правителство обмисля създаването на нов национален превозвач

Националната авиокомпания на Малта, Air Malta, ще бъде закрита до края на 2023-а година в рамките на правителствен план за замяната й с нов национален превозвач, съобщават Ройтерс и местни издания.

Решението е взето, след като Европейската комисия отхвърли искането на малтийското правителство да осигури финансиране на превозвача, който продължава да е в тежко финансово състояние, като резултат от пандемията и кризите.

Междувременно Главния изпълнителен директор на Еър Малта Дейвид Курми потвърди пред The Times of Malta, че на мястото на авиокомпанията ще бъде създаден нов превозвач. Той добави, че всички служители ще бъдат освободени, но ще могат да кандидатстват за работа в новата компания. Air Malta е в практически финансов колапс още от 2020-а година в резултат от ограниченията заради пандемията, но за разлика от други превозвачи, не успя да тръгне по пътя на възстановяването в силна конкуренция с нискоразходните авиокомпании.

Главният изпълнителен директор на Air Malta, Дейвид Курми на снимката горе: Air Malta AIrbus A319

Оздравителната програма и съкращаването на персонала също не помогнаха. Към края на 2022-а авиокомпанията имаше около 1000 служители, а в началото на 2023-а те бяха намалени до едва 330.

Босът увери, че трансформацията на превозвача ще е неусетна за пътниците, тъй като Air Malta ще продължи да оперира до постигането на пълна оперативна готовност от страна на новия превозвач.

Свързани теми

Предишна публикация
Разрушени самолети при сраженията в Судан
Следваща публикация
Turkish ще удвои флота до 2033
128 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Последно кацане за Alitalia

На днешния 14 октомври 2021 италианският национален превозвач Alitalia ще изпълни последния си полет, преди…
Меню