Първа успешна частна мисия до Луната

43 прочитания

Космическият апарат Nova-C на американската компания от Хюстън, Тексас Intuitive Machines кацна на Луната на 22 февруари 2024г. Изстрелян миналата седмица от Флорида с ракетата Falcon 9 на SpaceX, той носи научни инструменти на NASA.

След като направи една допълнителна обиколка на естествения спътник на Земята, модулът Одисей на Nova-C успя да кацне на повърхността на Южния полюс.

Сложната автоматизирана маневра продължи 1 час. Камери и лазери позволиха на апарата да се насочва в реално време. Самото прилуняване започна на 30 м височина.

Тогава се отдели малкия апарат EagleCam на университета Ембри-Ридли, оборудван с камери, за да запечата самото кацане. Това бе първия студентски проект, стигнал до повърхността, първият, заснел операция там и първия, използвал WiFi на Луната.

Графика: Intuitive Machines

Наскоро Индия и Япония успяха да кацнат на лунната повърхност, благодарение на усилията на националните си космически агенции като станаха четвъртата и петата страна с успешни такива мисии след САЩ, Съветския съюз и Китай. Но много компании, включително израелска, японска и американска не успяха досега да го постигнат, включително и Русия записа един провал през лятото.

Луната. Снимка: Intuitive Machines

„Наясно сме с безкрайните предизвикателства, които предстоят“, каза директорът на Intuitive Machines Стив Алтемъс. „Но именно изправяйки се срещу тях, признаваме величието на възможността пред нас: да върнем заслужено САЩ на повърхността на Луната за пръв път от 52г“.

Мисията IM-1 на Intuitive Machines бе изстреляна от космическия център Кенеди във Флорида в 01:05 Източно време на 15 февруари 2024г. и излезе на желаната орбита след около 48 мин.

Това е първия опит за кацане на Луната на тази мисия, изпълнявана в рамките на програмата на НАСА за търговски товарни услуги до Луната /CPLS/, важна част от проекта Артемида /Artemis/ за поставяне на основите на полети на астронавти и устойчиво човешко присъствие на лунната повърхност.

Стив Алтемъс е бивш инженер от NASA, съосновател на Intuitive Machines през 2013г. Компанията е публична.

Свързани теми

Предишна публикация
ESA стартира програмата си за стажанти за 2024
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню