Китай тества ракетен двигател на метан

15 прочитания

Частната китайска космическа компания Landspace изпробва успешно двигател за ракета носител, използващ за гориво метан, с което постави основите за ракетни двигатели с много по-голяма тяга.

От Landspace съобщават, че са успели да запуснат двигатели TQ-12 общо четири пъти, изпълнявайки предварително поставените цели за успешен първи тест през този месец. Най-продължителния тест на двигателя е бил от малко над 20 секунди. Първоначалният запуск и изключването са били стабилни, съобщават от компанията и допълват, че и останалите параметри на работата на двигателя са изпълнили очакванията.

Новият двигател трябва да бъде монитран на ракетата-носител ZQ-2, която трябва да има първи полет през 2020 година. Крайната цел на компанията е тази ракета да бъде доразработена за многократна употреба, поради което инженерите са избрали чистото горене на метановото гориво.

Ракетата носител ZQ-2

Ракетата носител ZQ-2

От Landspace отбелязват, че са едва третата компания в света, която успешно изпробва метанов двигател след американските SpaceX с техния Raptor и Blue Origin с техния BE-4.

Тягата на TQ-12 е 67 метрични тона или 148 000 паунда при излитане и над 80 метрични тона във вакуум. Тестовете обаче показват, че китайската компания разполага с технологията да произведе двигател с тяговъоръженост от над 100 метрични тона. Следващите тестове са предвидени през юли 2019.

снимка: Landspace

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX стартира надпреварата за космически интернет
Следваща публикация
Китай превзе тъмната страна на Луната
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Dassault представи новия Falcon 6X

Френският лидер в производството на бизнес-джетове Dassault Aviation представи най-новият си продукт в сегмента на…

Панорама от Марс

NASA публикува панорамно видео от Марс, съставено от снимки, направени от Вера Рубин Ридж в…

Bombardier CS става Airbus A220

Airbus ритуално уби марката Bombardier CSeries, като реши да преименува самолетите от семейството на А220.…
Меню