Китай тества ракетен двигател на метан

24 прочитания

Частната китайска космическа компания Landspace изпробва успешно двигател за ракета носител, използващ за гориво метан, с което постави основите за ракетни двигатели с много по-голяма тяга.

От Landspace съобщават, че са успели да запуснат двигатели TQ-12 общо четири пъти, изпълнявайки предварително поставените цели за успешен първи тест през този месец. Най-продължителния тест на двигателя е бил от малко над 20 секунди. Първоначалният запуск и изключването са били стабилни, съобщават от компанията и допълват, че и останалите параметри на работата на двигателя са изпълнили очакванията.

Новият двигател трябва да бъде монитран на ракетата-носител ZQ-2, която трябва да има първи полет през 2020 година. Крайната цел на компанията е тази ракета да бъде доразработена за многократна употреба, поради което инженерите са избрали чистото горене на метановото гориво.

Ракетата носител ZQ-2

Ракетата носител ZQ-2

От Landspace отбелязват, че са едва третата компания в света, която успешно изпробва метанов двигател след американските SpaceX с техния Raptor и Blue Origin с техния BE-4.

Тягата на TQ-12 е 67 метрични тона или 148 000 паунда при излитане и над 80 метрични тона във вакуум. Тестовете обаче показват, че китайската компания разполага с технологията да произведе двигател с тяговъоръженост от над 100 метрични тона. Следващите тестове са предвидени през юли 2019.

снимка: Landspace

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX стартира надпреварата за космически интернет
Следваща публикация
SpaceX с нова ракета и 10% съкращения
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню