Как изглеждаше Испания от космоса след големия снеговалеж

83 прочитания

Силен атлантически циклон покри две-трети от Испания със сняг и предизвика сериозни затруднения в придвижването, заради нехарактерните за страната зимни условия.

Силният снеговалеж в Испания от средата на януари беше запечатан от камерите с висока резолюция на европейския метеоролигичен спътник Copernicus-Sentinel-3. Мащабите на природната стихия са ясно видими от космоса, като бялата покривка е обхванала близо две-трети от страната и половината от Иберийския полуостров.

Снимката е от 12 януари 2021 по обяд и показва покритата от снежната покривка част на страната след най-големия снеговалеж там от 50 години насам. Бедствието с името Бурята Филомена зарадва жителите на северните части на страната в района на Пиринеите, където зимните курорти вече работят, макар и в условия на карантина, но предизвика огромни проблеми в останалите райони и най-вече в столицата Мадрид, която не е виждала толкова сняг от половин век.

Европейската Коперник Сентинел 3 комбинира два геостационарни спътника, които постоянно измерват нивата на световиня океан, промените в климата и ледените шапки на планетата, като предоставят безценни данни за динамичните промени в атмосферата.

Свързани теми

Предишна публикация
DeHavilland спира производството на Q400
Следваща публикация
Инцидент с един от изпитателните МС-21
83 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Уили Уолш се оттегля от IAG

Един от най-изявените и най-дълго задържали се в индустрията главни изпълнителни директори – Уили Уолш…

Airbus Defence and Space съкращава 2300 души

Военното подразделение на европейския аерокосмически производител започна разговори със синдикатите за планираното преструктуриране на компанията.…
Меню