Как изглеждаше Испания от космоса след големия снеговалеж

84 прочитания

Силен атлантически циклон покри две-трети от Испания със сняг и предизвика сериозни затруднения в придвижването, заради нехарактерните за страната зимни условия.

Силният снеговалеж в Испания от средата на януари беше запечатан от камерите с висока резолюция на европейския метеоролигичен спътник Copernicus-Sentinel-3. Мащабите на природната стихия са ясно видими от космоса, като бялата покривка е обхванала близо две-трети от страната и половината от Иберийския полуостров.

Снимката е от 12 януари 2021 по обяд и показва покритата от снежната покривка част на страната след най-големия снеговалеж там от 50 години насам. Бедствието с името Бурята Филомена зарадва жителите на северните части на страната в района на Пиринеите, където зимните курорти вече работят, макар и в условия на карантина, но предизвика огромни проблеми в останалите райони и най-вече в столицата Мадрид, която не е виждала толкова сняг от половин век.

Европейската Коперник Сентинел 3 комбинира два геостационарни спътника, които постоянно измерват нивата на световиня океан, промените в климата и ледените шапки на планетата, като предоставят безценни данни за динамичните промени в атмосферата.

Свързани теми

Предишна публикация
Инцидент с един от изпитателните МС-21
Следваща публикация
DeHavilland спира производството на Q400
84 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Панорама от Марс

NASA публикува панорамно видео от Марс, съставено от снимки, направени от Вера Рубин Ридж в…

GPS навърши 40 години

Тази седмица се навършват 40 години от първото успешно приемане на сигнал от Глобалната система…

Jet2 съкращава над 100 пилоти

Британската лоукост авиокомпания Jet2 освобождава пилоти от повечето си бази в страната, след като преговорите…
Меню