Lufthansa приземи два от новите си товарни А321F, заради пукнатини

310 прочитания

Германската Луфтханза Карго приземи целия си флот от общо 4 конвертирани Еърбъс А321-200P2F, след като са били открити пукнатини в задната част на фюзелажа, което е накарало компанията да се усъмни в надеждността на конверсията им от пътнически в товарни, съобщава Bild.

След първоначалната инспекция два от самолетите са получили разрешение да се върнат към полети, докато останалите два ще останат на земята до отстраняването на проблема и получаването на дългосрочна гаранция от страна на Еърбъс. В Луфтханза и товарното й подразделение това се случва за първи път, но Авиофорум припомня, че подобни проблеми с конвертираните А321 съвсем не са рядкост. Сертифицирането на самата програма за конверсия на модела беше забавено с няколко години, заради възникващи подобни проблеми с издръжливостта на конструкцията и аероструктурите на самолета на допълнителното натоварване.

Lufthansa Cargo има 4 самолета Airbus A321P2F във флота на възраст между 11 и 22 години

Луфтханза използва товарната версия на А321 от януари 2022-а, като четирите самолета са на възраст между 11 и 22 години.  Те са конвертирани на производствените линии на Elbe Flugzeugwerke в Германия.

Поредното локализиране на пукнатини във фюзелажа на този модел може да е индикация за по-сериозен казус с цялостния дизайн на конверсията, при която се подсилва не само подът на основната палуба на самолета, но и основни компоненти от носещата централна конструкция.

Към момента само две компании имат допълнителните сертификации да изпълняват конверсията на А321 от  пътническа в товарна версия, една от които е Elbe, която е джойт-венчър дружество на Еърбъс и сингапурската ST Engineering.

Другата одобрена организация е Precision Conversions (Aircraft Solutions), с чиято модификация А321PCF засега не са съобщавани официално подобни проблеми.

Свързани теми

Предишна публикация
Завръщането на полетите Букурещ-Ню Йорк с авиокомпания HiSky
Следваща публикация
Българската Compass Air Cargo с първи полет до САЩ
310 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Volocopter набра 242 милиона долара

Германската компания, планираща да пусне въздушни таксита си осигури финансиране, за да продължи в изключително…

Поздравете Beluga XL #3

Третата Beluga XL излезе на 12 юни от хангара на Airbus в Тулуза след боядисване.…

Ще продаде ли Lufthansa LSG Sky Chefs

Deutsche Lufthansa проучва възможностите да продаде кетъринговата компания LSG Sky Chefs, съобщава Bloomberg, цитирайки неназовани…
Меню