България подписа Споразуменията Артемида на НАСА

79 прочитания

България стана 32-та държава по така-наречените „Споразумения Артемида“ (The Artemis Accords), след като на 9 ноември във Вашингтон администраторът на американската Национална Авиационна и Космическа Агенция /НАСА/ Бил Нелсън и българският министър на иновациите и развитието Милена Стойчева сложиха подписите си под съвместния документ по присъединяването към инициативата. Това се казва в официалната информация, разпространена от американската агенция.

Споразуменията Артемида установяват съвкупност от практически принципи и насоки за подобряване и насърчаване на сътрудничеството между нациите, включително тези участващи в програмата Артемида на НАСА.

На церемонията по подписването в главната квартира на НАСА във Вашингтон са присъствали още заместник администраторът на НАСА Пам Мелрой, българският посланик в САЩ Георги Панайотов и Соната Коултър, заместник помощник секретар в Държавния Департамент на САЩ.

В сътрудничество с Държавния Департамент, НАСА разработи Споразуменията Артемида през 2020-а година, заедно с още седем държави-учредителки. От този момент досега държавите подписали споразуменията провеждат фокусирани дискусии за най-добри практики по прилагането на заложените в тях основни принципи.

„За България е исторически момент да се присъедини към Споразуменията Артемида. Вярваме, че предизвикването на човешките възможности в изследването на космоса, с помощта на изкуствения интелект и дълбоките технологии, ще ни осигурят мирно и устойчиво съвместно съжителство тук на Земята. НАСА е символът на това развитие, чрез своите технологии и дух. За нас е чест да се присъединим с човешкия и изкуствения си интелект към това мирно пътуване към новите територии,“ казва министър Стойчева.

Споразуменията Артемида препотвърждават и имплементират ключови задължения за страните, записани в Конвенцията за Далечния Космос от 1967 година. Те затвърждават ангажимента на САЩ и подписалите я страни към Конвенцията по регистрация, Споразумението за спасяване и завръщане, както и най-добри практики и норми за отговорно поведение, изпълнявани от НАСА и партньорите й, включително публичното оповестяване на научни данни.

Артемида е програма на НАСА по завръщането на астронавти на Луната до 2030 година. На снимката горе: Администраторът на НАСА Бил Нелсън и Министъра на иновациите и развитието Милена Стойчева позират с подписите си под символичния документ в сградата Мери Уилям Джаксън на главната квартира на НАСА във Вашингтон.

През следващите месеци и години към Споразуменията Артемида се очаква да се присъединят още държави, докато НАСА продължава да работи с международните си партньори по установяването на безопасно, мирно и перспективно бъдеще в космоса, се казва още в официалното съобщение.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полет на Ил-96-400М – „новата надежда“ на руското самолетостроене
Следваща публикация
ESA стартира програмата си за стажанти за 2024
79 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Панорама от Марс

NASA публикува панорамно видео от Марс, съставено от снимки, направени от Вера Рубин Ридж в…

GPS навърши 40 години

Тази седмица се навършват 40 години от първото успешно приемане на сигнал от Глобалната система…
Меню