България подписа Споразуменията Артемида на НАСА

77 прочитания

България стана 32-та държава по така-наречените „Споразумения Артемида“ (The Artemis Accords), след като на 9 ноември във Вашингтон администраторът на американската Национална Авиационна и Космическа Агенция /НАСА/ Бил Нелсън и българският министър на иновациите и развитието Милена Стойчева сложиха подписите си под съвместния документ по присъединяването към инициативата. Това се казва в официалната информация, разпространена от американската агенция.

Споразуменията Артемида установяват съвкупност от практически принципи и насоки за подобряване и насърчаване на сътрудничеството между нациите, включително тези участващи в програмата Артемида на НАСА.

На церемонията по подписването в главната квартира на НАСА във Вашингтон са присъствали още заместник администраторът на НАСА Пам Мелрой, българският посланик в САЩ Георги Панайотов и Соната Коултър, заместник помощник секретар в Държавния Департамент на САЩ.

В сътрудничество с Държавния Департамент, НАСА разработи Споразуменията Артемида през 2020-а година, заедно с още седем държави-учредителки. От този момент досега държавите подписали споразуменията провеждат фокусирани дискусии за най-добри практики по прилагането на заложените в тях основни принципи.

„За България е исторически момент да се присъедини към Споразуменията Артемида. Вярваме, че предизвикването на човешките възможности в изследването на космоса, с помощта на изкуствения интелект и дълбоките технологии, ще ни осигурят мирно и устойчиво съвместно съжителство тук на Земята. НАСА е символът на това развитие, чрез своите технологии и дух. За нас е чест да се присъединим с човешкия и изкуствения си интелект към това мирно пътуване към новите територии,“ казва министър Стойчева.

Споразуменията Артемида препотвърждават и имплементират ключови задължения за страните, записани в Конвенцията за Далечния Космос от 1967 година. Те затвърждават ангажимента на САЩ и подписалите я страни към Конвенцията по регистрация, Споразумението за спасяване и завръщане, както и най-добри практики и норми за отговорно поведение, изпълнявани от НАСА и партньорите й, включително публичното оповестяване на научни данни.

Артемида е програма на НАСА по завръщането на астронавти на Луната до 2030 година. На снимката горе: Администраторът на НАСА Бил Нелсън и Министъра на иновациите и развитието Милена Стойчева позират с подписите си под символичния документ в сградата Мери Уилям Джаксън на главната квартира на НАСА във Вашингтон.

През следващите месеци и години към Споразуменията Артемида се очаква да се присъединят още държави, докато НАСА продължава да работи с международните си партньори по установяването на безопасно, мирно и перспективно бъдеще в космоса, се казва още в официалното съобщение.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полет на Ил-96-400М – „новата надежда“ на руското самолетостроене
Следваща публикация
ESA стартира програмата си за стажанти за 2024
77 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus успешно стартира Bartolomeo

Новата изследователска платформа Бартоломео, предназначена за Международната космическа станция, беше успешно изстреляна от Кейп Канаверал във…
Меню