Virgin Galactic отново е в играта

8 прочитания

Космическият апарат на Virgin Galactic, VSS Unity, извърши седмият си полет над пустинята Мохаве в рамките на подновената изпитателна програма преди първите туристически космически полети. Това е първият успешен полет на апарата от миналото лято насам, който имаше за цел да валидира промените и подобренията, направени по време на замразяването на програмата. Тестовете са включвали полет със скорост на границата на скоростта на звука, както и изпитания, които ще позволят по-голямо натоварване на пътническия апарат.

Кадри от третия изпитателен полет на VSS, преди около 10 месеца

След разкачането от кораба-майка VSS Eve на около 50 000 фута височина, пилотите насочиха Unity в стръмно спускане, при което е достигната скорост от Mach 0.9, която е пределна преди запускането на ракетните двигатели. Водният баласт, който е използван за симулиране на почти нормално за такъв тип полети тегло, е бил изхвърлен на около 22 000 фута височина. Проверена е била и тънката термална защита на кораба, който трябва да го предпазва от нагряване по време на ускореното триене при запуск на ракетните двигатели и навлизане обратно в атмосферата при свръхзвукови скорости.

От Virgin Galactic съобщават, че списъкът на чакащите космически туристи вече надхвърля 700 души, готови да платят по $275 000 за пътуване в околоземна орбита. Датата на първия комерсиален полет е все още неясна.

снимки: Virgin Galactic

Свързани теми

Предишна публикация
Панорама от Марс
Следваща публикация
Сондата на NASA на Марс откри структури, прилични на вкаменелости
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

30 от семейството А320neo за Aegean

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines, част от Star Alliance, подписа меморандум за разбирателство с Airbus…
Меню